28 december 2022

Een mooi opgeruimd 2022: terugblik op een CleanUp jaar


22.000 peuken voor PeukMeuk, 30 zakken vol zwerfafval voor de landelijke Opschoondag en nog veel meer vuilniszakken vol lege verpakkingen, blikjes, glas, karton, dopjes, lollystokjes, vuurwerkresten… tijdens onze maandelijkse rondes. Wat hebben we samen veel zwerfafval van straat gehaald! Een paar hoogtepunten:

  • Het gekste dat we tegenkwamen was meer dan één vibrator en daarmee haalde we natuurlijk het nieuws. Maar ook onze PeukMeuk actie en het succes van de Landelijke Opschoondag in samenwerking met Slijs (die hun recyclebare pizzadoos lanceerden) werden opgemerkt door de pers.
  • Op plastic flesjes kwam dit jaar statiegeld en dat merkten we direct! Helaas zien we ook hoe de producenten creatief op zoek gaan naar oplossingen om het statiegeld te omzeilen, maar daar zitten influencers als de Zwerfinator en Plastic Soup Surfer bovenop. Jij kan ze helpen door foto’s te blijven uploaden met bijvoorbeeld #Pakzooi.
  • Na de zomer van 2022 werden onze Trashdates omgedoopt tot de CleanUp Hoorn Karavaan: in plaats van elke maand verspreid over heel Hoorn af te spreken om zwerfafval te rapen, kiezen we nu elke maand voor één buurt. Zo zijn we met een grote groep veel zichtbaarder en het is super gezellig.
  • Onze acties worden gewaardeerd: we werden dit jaar regelmatig getrakteerd op blije gezichten, complimenten en lekkers zoals pizza van Slijs, patat van FEBO, ijs van Van Ree en koffie met een koek van Dekamarkt. Dank!
  • Dankzij het Gouden Kans project hebben we tijdelijk versterking van Joost, Robyn en Sanne om middelbare scholieren te enthousiasmeren om zwerfafval op te ruimen.

De foto’s van de collage en nog veel meer andere kiekjes van 2022 vind je terug op ons instagram account @cleanuphoorn of op de wall of fame op onze homepage. Heb je zelf foto’s van gezellige momenten of mooie resultaten met CleanUp Hoorn? Post ze met #cleanuphoorn op instagram, dan verschijn je vanzelf op onze wall of fame.

Tot slot het belangrijkste: Bedankt voor jouw inzet om Hoorn zwerfafvalvrij te maken in 2022 en op naar een schoon 2023! Zien we je snel bij de Karavaan en onze andere acties?Gemaakt door Voor Een Mooie Stad