18 maart 2023

Blikjesbingo: 489 blikjes van straat


Op de Landelijke Opschoondag liepen 53 inwoners. van Hoorn mee met de Blikjesbingo. Er waren veel gezinnen met jonge kinderen bij. Ze verzamelden 498 blikjes plus heel veel ander zwerfafval in een uur tijd tussen de Roode Steen en het Julianapark.

In ruil voor de bingokaart kregen ze ijs van Slijs en live muziek van Kim & Peter. Het binnengekomen zwerfafval werd gesorteerd op blikjes, drankkartons, glaswerk en overig afval: we kregen spontaan hulp van de deelnemers. Vanaf 1 april komt er statiegeld op blikjes. Daarom gebruikten we deze Landelijke Opschoondag voor een nulmeting op drankverpakkingen. Volgend jaar herhalen we deze actie om te zien wat statiegeld op blikjes oplevert.

De helft is blik, een kwart drankkarton en een kwart glaswerk

In de zomer van 2022 kwam er al statiegeld op kleine plastic flesjes. Deze kwamen we vandaag nauwelijks tegen tussen het ingeleverde zwerfafval. Als we vandaag alleen keken naar drankverpakkingen in het zwerfafval, zagen we dat de helft uit blikjes bestaat, een kwart uit drankkartons en een kwart uit glaswerk (ook glas met statiegeld). We hopen daar volgend jaar minder van te zien én dat er geen verschuiving ontstaat naar niet-recyclebare alternatieven.

Tussen het restafval zaten veel snoepwikkels, sigarettenverpakkingen en peuken. We vonden ook een handdoek, een schoen en stripboeken van de bibliotheek in het water. Er zijn 33 zakken vol zwerfafval van straat gehaald in een uur tijd tussen de Roode Steen en het Julianapark, terwijl het er op het oog best netjes uitzag.

Statiegeld

Vanaf 1 april zit er €0,15 statiegeld op blikjes. Blikjes mogen best een deukje hebben. Maar als ze erg gedeukt of zelfs geplet zijn, worden ze niet meer herkend door de emballagemachine. Dus geen blikjes meer pletten!

Wil je meehelpen?

Met CleanUp Hoorn kun je elke maand meedoen aan activiteiten om zwerfafval te rapen. We staan elke maand in een andere wijk van Hoorn en een paar keer per jaar organiseren we een grote actie zoals vandaag. Via CleanUp Hoorn maak je kennis met zwerfafval rapen en ontmoet je andere inwoners. Samen kunnen we bovendien de impact goed laten zien. CleanUp Hoorn verzamelt data om problemen rond zwerfafval in kaart te brengen en gaat daarover in gesprek met de gemeente, ondernemers en inwoners. Samen voor een mooie stad. Schrijf je via onze homepage in voor updates in je mailbox, volg ons op Facebook of Instagram of sluit aan bij onze Facebookgroep of Whatsappgroep (stuur een mailtje aan cleanuphoorn@gmail.com met je telefoonnummer).

Bedankt!

Onze dank gaat uit naar de deelnemers: wat was het gezellig en wat hebben jullie hard gewerkt.

Veel dank aan Slijs voor het heerlijke ontvangst met ijs, koffie en thee.
En aan Kim & Peter voor de prachtige live-muziek.

Ook grote dank aan de instanties die ons steunen: Voor een mooie stad, de gemeente Hoorn, Intermaris, Stichting Netwerk en Puur Hoorn.

 

 Gemaakt door Voor Een Mooie Stad