2023-03-18

Landelijke Opschoondag: Blikjesbingo in Hoorn


Op 18 maart 2023 organiseren we de Blikjesbingo voor de Landelijke Opschoondag.

Doe je mee?

Haal om 13:30 uur je bingokaart bij ons op de Roode Steen. Loop samen of op eigen gelegenheid naar het Julianapark en raap onderweg het zwerfafval dat je tegenkomt. Op je bingokaart streep je af wat je gevonden hebt. Lever je buit met de bingokaart tussen 14:30-15:00 uur in, we staan dan bij Slijs op het strandje van het Julianapark. Als dank krijg je ijs van Slijs! (of koffie/thee)
Geniet dan van live muziek van Kim & Peter terwijl wij het zwerfafval sorteren op blikjes, andere drankkartons en overig afval.

In heel Nederland zijn acties om zwerfafval op te ruimen en daarmee ons land weer een stuk schoner te maken. Tegelijkertijd vragen we aandacht voor oplossingen om zwerfafval tegen te gaan. In 2022 haalden we in Hoorn ruim 30 zakken vol afval van straat in anderhalf uur tijd.

Waarom Blikjesbingo?

Vanaf 1 april 2023 gaat statiegeld op blikjes in. Dat is mooi nieuws, want sinds het statiegeld voor plastic flesjes dat vorige zomer ingevoerd werd, zien we veel minder plastic flesjes rondzwerven. We verwachten dan ook dat het aantal blikjes af zal nemen. Tegelijkertijd maken we ons zorgen om alternatieve drankkartons waar fabrikanten mee komen als reactie op het statiegeld: deze zijn lang niet altijd te recyclen vanwege een dun plastic laagje dat erin verwerkt is. Met de Blikjesbingo, die we in 2024 willen herhalen, krijgen we inzicht in het effect van statiegeld op zwerfafval van verpakkingen in Hoorn. Landelijk zijn er meer initiatieven om dit in kaart te brengen, zoals de #Pakzooi actie van de Plastic Avengers en apps als Litterati.

 

 

Gemaakt door Voor Een Mooie Stad