08 juli 2024

‘Mooi wat jullie doen, jammer dat het nodig is’


Wethouder Bennis overhandigde de eerste peukenopzuiger van de Gemeente Hoorn aan CleanUp Hoorn ter gelegenheid van de landelijke actie PeukMeuk.

Tijdens eerdere PeukMeuk edities haalden inwoners samen met CleanUp Hoorn met gemak respectievelijk 22.000 en 27.000 peuken van straat. En ook tijdens reguliere activiteiten maken peuken meer dan de helft van het zwerfafval uit. Daarom adviseerde CleanUp Hoorn de gemeente Hoorn over een peukenopzuiger, zoals die in andere gemeenten al met succes ingezet wordt.

In de pocket

Bij de overhandiging sprak wethouder Bennis het publiek toe. Hij vindt het onvoorstelbaar en zorgwekkend hoeveel peuken er op straat belanden. Goed dat er initiatieven zoals CleanUp Hoorn zijn, maar tegelijkertijd is het zo jammer dat het nodig is. De wethouder was dan ook verheugd om te zien dat CleanUp Hoorn niet alleen opruimt, maar ook aan preventie denkt door peukenpockets uit te delen in de stad. Dat zijn kleine aluminium gevoerde zakjes waarin je je peuk veilig kunt opbergen totdat je een vuilnisbak tegenkomt. Want een peuk hoort niet op straat, zeker niet in de put, maar bij het restafval. Zo voorkom je dat giftige stoffen en microplastics uit de peuk niet in de natuur en in ons drinkwater terechtkomen. Bennis: ‘Zo’n pocket zou je standaard bij een pakje sigaretten moeten krijgen!’

7100 peuken geraapt in weer en wind

Ondanks de stevige wind die tijdens de PeukMeuk actie door de stad raasde, ging een kleine club enthousiaste inwoners nog een rondje peuken rapen rond Kerkplein, Gouw en de Roode Steen. De peukenopzuiger werd natuurlijk ook direct getest: een stuk sneller en makkelijker voor plekken die anders lastig te bereiken zijn. Ook werden er peuken ingeleverd bij de organisatie die eerder die week in Hoorn Kersenboogerd geraapt zijn door een betrokken inwoner. Zo zijn er toch weer 7100 peuken van straat gehaald. Maar inderdaad: jammer dat het nodig is.

 

 Gemaakt door Voor Een Mooie Stad