Vomar sponsort CleanUp Hoorn tijdens de Landelijke Opschoondag, zij hebben gezorgd voor heerlijk fruit. We konden hier 5 tassen van maken welke we hebben gegeven aan mensen die zich al bij de voorbereiding hadden ingezet om de Landelijke Opschoondag tot een succes te maken. Het liefst hadden we iedereen een stuk fruit willen geven, maar vanwege de maatregelen was dit niet mogelijk. Dit was de eerste keer dat wij van dit aanbod gebruik hebben mogen maken. We hopen dat we ook bij volgende acties een beroep mogen doen op deze supermarkt.

Zaterdag 20 maart 2021 was de Landelijke Opschoondag. Wij als CleanUp Hoorn sloten ons daar graag bij aan. We hebben een geslaagde dag kunnen realiseren. Door de Coronamaatregelen was het niet mogelijk om van een gezamenlijk startpunt te vertrekken, ook een gezamenlijke afsluiting zat er niet in. Maar wij laten ons niet tegenhouden, dus iedereen ging in een deel van een wijk aan de slag om het zwerfafval op te ruimen. Soms alleen, maar anderen gingen ook met een vriend, vriendin, buurvrouw etc. op pad. Anderen waren met het hele gezin, maar ook werden mensen op eigen verzoek gekoppeld aan een andere deelnemer. Iedereen kon ‘gewapend’ met grijper, handschoenen en een grijper ten strijde gaan.

Sommige rapers waren al zeer ervaren en gingen recht op de hotspots af. Anderen hadden voor de eerste keer de stoute schoenen aangetrokken en moesten nog even wennen aan het idee dat ze nu echt met een grijper op pad gingen om zwerfafval op te ruimen. De associatie met het hebben van een taakstraf kwam zo af en toe naar boven, maar na het zoveelste blikje, flesje en lege sigarettenpakje voelde men zich toch bevrijd van gene en ervaarde het opruimen van het zwerfafval zelfs als heel rustgevend.

De zakken raakten voller en voller. Veel zakken waren niet bestand tegen de grote hoeveelheden zwerfafval, dus hier moet zeker een betere kwaliteit afvalzak voor in de plaats komen bij een volgende actie. Tja, die volle zak, waar gaan we die laten? Met de gemeente was afgesproken dat het een prima oplossing was om deze ‘gewoon’ bij de openbare prullenbakken achter te laten. Dit gaf bij velen een heel onlogisch gevoel. Afval opruimen en dan weer gewoon op straat achterlaten. Daarom waren er ook mensen die het thuis in de kliko of in de ondergrondse restafvalcontainer gooiden of zelfs de maandag erna naar het afvalbrengstation brachten.

Meer dan 100 mensen hadden zich aangemeld, maar hierbij waren ook koppels en gezinnen, en daarnaast waren er ook mensen die spontaan mee gingen doen. Er zijn nieuwe contacten gelegd, mensen spreken spontaan nog een keer af om samen een rondje met de grijper op pad te gaan. Rare dingen werden ook gevonden, zo werden er een laptop en een pakketje met het adres erop in de bosjes aangetroffen. Beide gevonden voorwerpen zijn teruggebracht naar de eigenaar.

Voor degenen die in de toekomst graag een nieuwsbrief willen ontvangen kunnen hun mailadres opgeven bij: cleanuphoorn@gmail.com. We hopen dat we steeds minder nodig zijn, maar tot die tijd: kom erbij, maak je hoofd vrij en de stad schoon. Dank aan alle mensen die hebben meegedaan aan deze opruimdag en heel graag tot binnenkort.

 

Groet, Margreet

Op zaterdag 20 maart is de Landelijke Opschoondag. Burgerinitiatief CleanUp Hoorn roept de inwoners van de stad op om mee te helpen Hoorn zoveel mogelijk
zwerfafvalvrij te maken. Door ook digitaal in kaart te brengen hoeveel zwerfafval waar ligt heeft het zwerfafvalrapen nog meer zin. Meedoen is hartstikke simpel en geeft je een goed gevoel. En je bent lekker actief bezig in de buitenlucht.

CleanUp Hoorn
Landelijk is er de laatste tijd veel aandacht voor zwerfafvalrapen. Waar je vroeger misschien nog voor gek werd aangezien, ben je nu een held van deze tijd. In Hoorn zijn al veel van deze helden die vrijwel dagelijks een ronde in hun buurt lopen. Velen liepen individueel, maar kwamen via initiatieven als ‘Trash dates’ en de Afvalloterij in contact met elkaar. Ze trekken op als groep onder de naam ‘CleanUp Hoorn’. Een community die zich dagelijks inzet om Hoorn zwerfafvalvrij te houden.CleanUp Hoorn wordt gesteund door Intermaris, Stichting Netwerk, Puur Hoorn en Voor een mooie stad.

Doe ook mee
De leden van CleanUp Hoorn maken je graag wegwijs in de wereld van het zwerfafvalrapen. Met een heel eenvoudig online aanmeldformulier, krijg je handige tips en kun je aangeven in
welke buurt je wilt lopen tijdens de Landelijke Opschoondag op 20 maart. Wanneer je het leuk vindt om samen met een buurtgenoot te lopen, kun je ervoor kiezen om gekoppeld te
worden. Zo is het lopen nog gezellig ook. Voor de kleintjes is er ook een leuke afval-bingokaart te vinden bij het aanmeldformulier. Het zou fantastisch zijn als iedereen die op 20 maart helpt met het schoonmaken van de stad, het resultaat met CleanUp Hoorn deelt. Dit kan in de vorm van een simpele foto of bijvoorbeeld door middel van het registreren van het zwerfafval in de app Litterati of met de app Helemaal Groen. Zo kan er na 20 maart een mooie optelsom gemaakt worden van iedereen die zich heeft ingezet. Wees wel gewaarschuwd want het rapen van zwerfafval kan
zomaar verslavend werken.

Meld je hier aan.

Met drie leden van Clean-Up Hoorn verzamelden we afgelopen vrijdag in één uur 329 stuks afval. We besloten deze dag om in de buurt van het Westfries Gasthuis op te gaan ruimen. Onderweg hebben we de gevonden mondkapjes apart gesorteerd voor een actie van Operatie Klimaat Westfriesland.

We waren alledrie blij verrast dat we tijdens onze wandeling zoveel lieve complimenten kregen. Vervolgens werden we spontaan uitgenodigd voor een kopje thee en bonbons bij het Horizoncollege, als bedankje! Hoewel we nu natuurlijk niet met zovelen kunnen wandelen, is het toch bijzonder om te zien wat een wandeling van een uur teweeg kan brengen.

Het zwerfafval registreren we zoals gebruikelijk in de zwerfafval app Litterati. We hebben inmiddels een ‘challenge’ aangemaakt; zo wordt het komende jaar al het opgeraapte zwerfafval in de omgeving van Hoorn geregistreerd! Je vindt de challenge met de code: 458848.

Ondertussen zijn we in gesprek met het Horizoncollege om in de toekomst mee te helpen met projecten omtrent recycling en afval. Een bijzonder resultaat na een wandeling van uur! Dagen zoals deze geven ons de energie om door te gaan met wat we doen.

Wil je ook een keertje mee wandelen of een wandeling voorstellen? Je kunt ons vinden in de chat van de VEMS app of zet een berichtje in onze Facebookgroep.

– Marije, Margreet & Wilma

Na de succesvolle eerste editie van de Afval loterij in Hoorn ontstond er bij de deelnemers behoefte aan een vervolg. Met de steun van Puur Hoorn organiseert het burgerinitiatief CleanUp Hoorn daarom op zaterdag 12 december 2020 de afvalloterij voor de wijk Kersenboogerd. Er zijn weer mooie prijzen te verloten onder alle deelnemers. Met de Litterati app kun je de foto van het zwerfafval registreren als lot en maak je weer kans op leuke prijzen. Hoe meer je raapt, hoe meer loten je in handen hebt.

Zo doe je mee

Op 19 december 2020 om 16 uur is de trekking en krijg je automatisch via e-mail bericht of je gewonnen hebt.

HOORN – In wijkcentrum De Zaagtand in Hoorn vindt vanmiddag de trekking plaats van de Afval Loterij, dat in het kader van de landelijke opschoondag wordt gehouden. “Ik heb door het afval rapen bijna 1.000 loten, maar dat is niet het belangrijkste”, vertelt Marije van Haarlem aan WEEFF.

Marije van Haarlem en Margreet Aartsen ruimen afval op in het Julianapark - NH Nieuws / Chantal Bos

 

Marije van Haarlem en Margreet Aartsen ruimen afval op in het Julianapark – NH Nieuws / Chantal Bos

De Afval Loterij is een initiatief van het Hoornse platform Voor een mooie stad, Stichting Netwerk, Puur Hoorn en woningcorporatie Intermaris. In de afgelopen maanden gingen inwoners van Hoorn op zoek naar zwerfafval. Van al het afval werden foto’s gemaakt. Die foto’s werden gedeeld in de app Litterati en gelden als lot voor de Afval Loterij. De prijzen die te winnen zijn, zijn voornamelijk Hoornse prijzen, zoals tegoedbonnen.

Met de actie hoopten de organisatoren 15.000 stukken zwerfafval op te rapen.Dat doel is ruimschoots gehaald, vertelt Marije. “We hebben het doel eerder twee keer moeten bijstellen, want er werd heel veel opgehaald. Voor de Afval Loterij hebben we in de afgelopen tijd meer dan 15.200 stukken zwerfafval opgehaald.”

Marije raakte vijf jaar geleden geïnspireerd door een vrouw die op blote voeten door Nederland liep om aandacht te vragen voor zwerfval. Ze begon elke dag op haar route van huis naar het station zwerfafval te rapen en maakt elke dag een ronde door het Julianapark.

Grote Waal

“De laatste paar weken waren best pittig”, vertelt Marije aan WEEFF. “Want ik had mijn tanden gezet in de Grote Waal dit keer. Daar lijkt het wel tien keer erger te zijn dan in de rest van de stad.”

Zo haalde ze binnen een half uur maar liefst 200 stukken zwerfafval op in één straat. Met een grijper en een afvalzak struinde zij door de Grote Waal. Daarbij werd ze geholpen door iemand die foto’s maakte van het afval en het in de app invoerde. “Zo konden we ook een beetje afwisselen”, laat Marije weten.

Het afval varieerde van sigarettenfilters tot blikken en lege flesjes, vaak in de buurt van parkeerplaatsen. Maar nooit kon Marije iemand betrappen of het weggooien van afval op straat. “Alsof het door geesten werd gedaan”, zegt ze. “Als ik iemand iets weg had zien gooien op straat had ik diegene graag gewezen op het belang van afval weggooien.”

Marije gaat door

Als de landelijke opschoondag er op zit en alle winnaars voor de Afval Loterij zijn uitgeroepen gaat Marije door met haar missie om het zwerfafval in Hoorn op te rapen. “Ik blijf absoluut door gaan”, aldus Marije. “Ik heb het de afgelopen vijf jaar gedaan en blijf het doorzetten.”

“We kunnen met die app nog heel veel informatie verzamelen over het afval”, gaat ze verder. Dat kan er onder meer voor zorgen dat er meer informatie beschikbaar komt over de bron van het afval. Daardoor kunnen bijvoorbeeld betere verpakkingen ontwikkeld worden of kan er wellicht statiegeld worden ingevoerd op blikken en flesjes.

Landelijke opschoondag

In heel Nederland wordt vandaag zwerfafval geraapt in het kader van de World Cleanup Day Challenge. Ook in West-Friesland wordt hier dus fanatiek aan meegedaan. Zo zijn drie wethouders uit Opmeer vanmorgen om 10.00 uur gestart met vrijwilligers uit de regio om zwerfafval te rapen.

In de app waar je het zwerfafval wereldwijd aan kunt geven staat Nederland met stip op de eerste plaats. “Iemand die ik ken, Margreet, heeft al alleen al voor de challenge meer dan 2.600 stuks zwerfafval in Hoorn opgehaald en ingevoerd. Dat is meer dan in heel Spanje werd aangegeven!”, sluit Marije af.

Lees het artikel hier op het NH Nieuws.

HOORN – De Afval Loterij is een initiatief van inwoners van Hoorn en ‘Voor een mooie stad Hoorn‘ en hebben de handen ineen geslagen met Stichting Netwerk, Puur Hoorn en woningcorporatie Intermaris. Elk geregistreerd stuk afval telt als lot in de loterij. 

Marije is een van de aanjagers en misschien wel één van de meest fanatieke afvalrapers van Hoorn. Vijf jaar geleden raakt Marije geïnspireerd door een vrouw die door heel Nederland op blote voeten liep om aandacht te vragen voor zwerfafval.

“Voor die tijd wist ik eigenlijk niet dat het zo’n groot probleem was. Elke dag moest ik een stukje lopen van mijn huis naar de trein, onderweg raapte ik kleine dingen op wat ik tegenkwam. Toen dacht ik: als ik langer ga wandelen kom ik ook meer tegen en ruim ik meer op. Zo is mijn vaste rondje begonnen in het Julianapark.”

Elk stuk afval wordt gefotografeerd en geregistreerd in de app Litterati. Marije: “Ik kwam vaker mensen tegen die ik met de app zag lopen en toen dacht ik: ‘Is het niet leuk om gezamenlijk op te trekken?'”. Maar wat ze eigenlijk voor ogen had was nieuwe mensen inspireren om ook te gaan rapen. “We hebben met een paar man gebrainstormd en daar kwam het idee van de Afval Loterij challenge uit.”

Reacties

Als Marije afval raapt dan gaat ze er ècht voor en dat roept soms weleens reacties op. “Ik duik de struiken in of probeer dingen uit de sloot te vissen. Je ziet mensen wel eens kijken: wat is zij nou aan het doen? Ik ben ook wel eens aangesproken door een meneer toen ik iets uit het water aan het vissen was: “Wat fantastisch dat jij dat doet”, zei hij.  Marije hoopt dat mensen het gaan overnemen wanneer ze het haar zien doen. “Mijn ex-schoonouders zijn inmiddels al fanatiek aan het rapen.”

Data verzamelen

Tijdens het rapen van afval wordt de administratie strikt bijgehouden, want opruimen is niet het enige doel. Marije: “Doordat je elk stuk afval dat je raapt registreert, kun je in kaart brengen waar het meeste afval te vinden is. Afval ligt nooit netjes verspreid over een stad, er zijn altijd bepaalde plekken die eruit springen.’

“Je ziet mensen wel eens kijken: wat is zij nou aan het doen?”

En dat zijn waardevolle gegevens om actie op te ondernemen. Marije: “Wanneer je dit constateert dan kunnen we dat aangeven bij bijvoorbeeld de gemeente of daar een extra afvalbak geplaatst kan worden of dat die vaker geleegd kan worden. Doordat je een foto maakt en dit indeelt in een categorie wordt ook zichtbaar welk soort afval voor de meeste problemen zorgt en zo kun je bijvoorbeeld zelfs de producent of verstrekker er op aanspreken. We hopen dat er zo concreet maatregelen genomen kunnen worden en zo dient het ook een hoger doel.” 

Afval Loterij

Het doel van de Afval Loterij is om 15.000 stuks afval op te ruimen. Donderdag stond de teller op 9.954 stuks, dus er is nog wat te doen. Marije staat in de top tien van de fanatiekste rapers in Hoorn. Ze vindt het als bewoner van een havenstad extra belangrijk om je in te zetten tegen zwerfafval. “Alles wat in Hoorn ligt kan makkelijk in het open water belanden en dat tast het milieu aan. Dat moeten we voorkomen. “

Op de landelijke Opschoondag op 19 september vindt in Wijkcentrum De Zaagtand de uitreiking plaats.

Artikel op het NH Nieuws.

Gemaakt door Voor Een Mooie Stad