“Juist dat kleine plastic dat net onder het oppervlaktewater drijft, zie je vanaf de kant niet maar dit verdwijnt wel in magen van watervogels, vissen en uiteindelijk in kleine deeltjes in het lichaam van ons en onze kinderen.”
CleanUp Hoorn is een groep vrijwillige Stadsmakers: inwoners van Hoorn die onze stad mooier willen maken door Hoorn schoon te houden. We organiseren gezamenlijke acties om iedereen enthousiast te maken om zelf bij te dragen. Bij onze activiteiten zien we steeds meer vaste gezichten. Maar je kan ons ook tegenkomen als we individueel op stap gaan. We stellen regelmatig een deelnemer voor. Dit keer: Arnold.

 

Wie ben je?

Arnold Bakker, 55 jaar en betrokken  inwoner van Hoorn NH.


Waarom ben je mee gaan doen met CleanUp Hoorn?

Eerlijk gezegd ben ik 2 jaar geleden zonder kennis van CleanUp Hoorn al gestart met het rapen van zwerfvuil. Ik ergerde me aan het zwerfvuil op de enigszins verlaten toegangsweg naar de nieuwe woonwijk waar ik twee jaar geleden ben komen wonen. Bij een bezoek aan de bouwmarkt zag ik een grijpstok. Ik besloot deze te kopen om mijn ergernis in actie om te zetten. Mijn solo raap-acties leverden weliswaar bij mij genoegdoening op, maar al naar een week ontstond dan het gevoel van dweilen met de kraan open.
Nog een tijdje sprak ik mezelf moed om te blijven opruimen omdat het doel van een schone stad groter is dan mijn gemoedstoestand. Toen ontdekte ik dat er mensen zijn die de grijpstok meer strategisch zijn gaan gebruiken. Ik besloot naar een CleanUp-Karavaan-event bij mij in de buurt te gaan. Daar merkte ik dat impact van de actie op de bewoners meer resultaat heeft dan solo hard werken om alle straten schoon te krijgen.


Wat vond je een leuke actie?

De opruim-actie met kano’s in de grachten en sloten van Kersenboogerd waren indrukwekkend. Juist dat kleine plastic dat net onder het oppervlaktewater drijft, zie je vanaf de kant niet. Maar dit verdwijnt wel in magen van watervogels, vissen en uiteindelijk in kleine deeltjes in het lichaam van ons en onze kinderen.
 

Wat doe je nog meer (buiten CleanUp Hoorn)?

Uiteraard raap ik ook zo 1 keer per week rondom mijn leefomgeving. Inmiddels merk ik dat de spreekwoordelijke kraan minder hard open staat als we het met elkaar bijhouden. Ook zoek ik actief naar oplossingen voor het ontbreken van afvalbakken in onze buurt. Tijdens mijn werk probeer ik vanuit de praktijk mee te denken wat aan verpakking van onze producten kan worden voorkomen, verbeterd of gerecycled. Ook al is de noodzaak ervan in de bouwsector nog niet volledig opgemerkt.
 

Heb je tips voor anderen die zwerfafval rapen?

Ik gebruik de app HelemaalGroen. Het is voor mij een handig hulpmiddel om te zien wanneer ik welke route voor het laatst geraapt heb en welke weer eens gelopen moet worden. Ook zie je waar iemand anders al een inspanning heeft geleverd. Dat sterkt weer het gevoel dat je er niet alleen voor staat. Het lijkt in dat opzicht op wat de app Strava is voor een groep sporters zoals wielrenners en hardlopers. De app Helemaal Groen is vrij van advertenties en spam en kan eenvoudig gratis gedownload worden. Er zijn uiteraard altijd verbeterpunten maar ik kan er prima mee uit de voeten. Inschakelen bij aanvang en afronden + route opslaan zodra ik de gevulde zakken in de vuilcontainer heb gegooid.
Daarnaast gebruik ik de app van Plastic Avengers. Daarmee registreer ik een speciek type zwerfafval volgens een landelijke campagne. Dat wordt gebruikt voor data analyses ter ondersteuning bij passende maatregelen en landelijk beleid. En uiteraard ben ik geen vuilophaaldienst: als ik grote of gevaarlijke voorwerpen tegenkom meld ik dat eenvoudig met de app Fixi bij de gemeente Hoorn. Die reageert daar tot mijn plezier altijd snel op met afvoeren en bedankt je daarvoor netjes.

Vorig jaar hielpen we de organisatie zwerfafval rapen na het festivalweekend Outdoor Stereo/Hoorn Zingt Hollands, zodat we tips konden geven voor een schoner, mooi feest. En hoe leuk om te zien dat het resultaat heeft!

Dit jaar zagen we geen hawaïslingers, onoplosbare confetti en glazen Flügelflesjes uit onze Top 5 van opvallend afval van vorig jaar. Alle confetti die we vonden was van oplosbaar papier (daarom hebben we het laten liggen en ons geconcentreerd op ander afval). We deelden ook dit jaar peukenpockets uit bij de ingang, zodat rokers hun peuk veilig kunnen bewaren tot ze deze bij het restafval kunnen gooien in plaats van op de grond. Natuurlijk was er nog genoeg om op te ruimen, dat is nu eenmaal zo na een mooi feestje, maar mag de pret niet drukken. We zijn geen opruimploeg: uiteraard is er ook schoongemaakt door professionele bedrijven en de organisatie zelf.

De top 5 die ons dit jaar opviel:

  1. Peuken en vapes: helaas. De giftige stoffen uit een peuk kunnen tot wel 8 liter grondwater (en dus ons drinkwater) vervuilen, ze horen bij restafval. Heb je niet zo’n mooie peukenpocket? Gebruik een leeg Smintblikje om ze te bewaren tot je ze weg kunt gooien. Vapes horen bij chemisch afval.
  2. Plastic Desperadoflesjes zonder statiegeld: een manier die fabrikanten bedenken om statiegeld te omzeilen. Als organisatie kun je deze verbieden op je terrein, zoals de glazen Flügelflesjes van vorig jaar. Statiegeldblikjes en flesjes worden na afloop goed opgeruimd door statiegeldjagers.
  3. Plastic bekers en shotglaasjes: ondanks de invoering van statiegeldbekers op evenementen, zijn er toch nog veel zonder. De shotglaasjes werden waarschijnlijk uitgedeeld: kartonnen cupjes waren al beter geweest. Of gewoon niet doen.
  4. Tie rips: voor een festival moeten veel spandoeken en hekken vastgemaakt worden. Tie rips zijn geweldig, maar na afloop worden ze doorgeknipt en niet opgeruimd. De organisatie vroeg hier al eerder aandacht voor bij de bouwers. Gerbuik een rolcontainer om de tie rips in te verzamelen. Of nog beter: investeer in herbruikbare tie rips.
  5. Kartonnen patatzakken: kom op bezoekers, er staan veel afvalbakken op het festivalterrein. Kleine moeite met een volle buik, toch?

 

Als dank voor onze inzet kregen we na de laatste ronde pizza en een gaaf shirt van het festival. En belangrijker nog: het is ontzettend gezellig, en mooi om te zien hoe betrokken de organisatie en inwoners zijn om het park snel weer schoon te krijgen. Meer dan 25 vrijwilligers haalden meer dan 100 zakken vol zwerfafval weg. Er liepen ook kinderen mee met hun (groot)ouders: zij mochten vooral blikjes/flesjes verzamelen en het statiegeld houden.

 

In je eentje zwerfafval rapen: heeft dat wel zin? Jazeker, en dat merk je op World Cleanup Day. Rond 20 september staan er wereldwijd activiteiten gepland om te laten zien dat je samen het verschil maakt. In West-Friesland kun je meedoen aan de GreenUp: help mee de Westfriese kaart digitaal groen te kleuren met de route die jij loopt om zwerfafval te rapen. Dat doe je met de app Helemaal Groen.

 

We doen het samen

In deze regio werken verschillende groepen onder de naam Schoon Westfriesland met elkaar samen in de strijd tegen zwerfafval. We wisselen ervaringen uit en trekken soms ook samen op voor een bijzondere actie, zoals een kayak cleanup in Hoorn Kersenboogerd in april. Op World Cleanup Day maken we het effect van ‘individueel samen’ eens goed zichtbaar: we kleuren een digitale kaart van West-Friesland groen met onze eigen looproutes in de app Helemaal Groen. En jij kan meedoen! 

 

Wat, wanneer en waar?

Rond World Cleanup Day (20 september 2024) organiseren groepen onder Schoon Westfriesland hun eigen acties om zwerfafval te rapen. Op onze website en socials (Facebook of Instagram @cleanuphoorn) zie je waar en wanneer je mee kunt doen aan zo’n activiteit. Je kunt ook nu al zelfstandig op pad gaan en bijdragen aan deze GreenUp door dezelfde app te gebruiken: HelemaalGroen.

 

Hoe doe je mee?

 

Groepsactie CleanUp Hoorn op zaterdag 21 september

CleanUp Hoorn heeft een groepsactie op zaterdag 21 september. Die middag staan we om 14:00 uur bij het vernieuwde gemeentehuis van Hoorn. Daar leggen we je graag uit hoe de app werkt en je kunt een grijper en ring afhalen. Normaal gesproken lopen we tijdens onze acties veel samen en komen we aan het einde terug op de startplek. Maar dit keer is het de bedoeling dat we de kaart zo groen mogelijk kleuren: dus loop bijvoorbeeld van het gemeentehuis terug naar huis of kijk in de app waar groen nodig is op de kaart. Voor deze actie kun je ook op de fiets komen, zodat je grotere afstanden af kunt leggen. Er is geen gezamenlijke afsluiting. Het afval dat je raapt, gooi je thuis in de kliko of onderweg in vuilnisbakken.


Het resultaat: een schoner West-Friesland

Eind september hopen we flink wat groen op de kaart te zien in heel West-Friesland. We zijn al begonnen, dus je ziet de kaart al langzaamaan groen kleuren. Zo merk je dat je niet alleen staat in de strijd tegen zwerfafval! Ook na World Cleanup Day kun je de app zelf natuurlijk blijven gebruiken om je acties vast te leggen of om te zien waar het afval rapen nog hard nodig is. De app is ontwikkeld door een vrijwilliger die net als jij graag een zwerfafvalvrije omgeving wil. Het is geen commercieel initiatief.

 

Zo ziet de app HelemaalGroen eruit:

         

Help 2 uur afval rapen en verdien een festivalshirt t.w.v. € 35,- (Outdoor Stereo óf Hoorn Zingt Hollands) als aandenken.

De festivalorganisatie en CleanUp Hoorn slaan de handen weer ineen voor een mooie stad na een mooi festival.

Meld je aan via deze link en geef aan wanneer je mee wil helpen.

Gezellig én goed bezig!

Wethouder Bennis overhandigde de eerste peukenopzuiger van de Gemeente Hoorn aan CleanUp Hoorn ter gelegenheid van de landelijke actie PeukMeuk.

Tijdens eerdere PeukMeuk edities haalden inwoners samen met CleanUp Hoorn met gemak respectievelijk 22.000 en 27.000 peuken van straat. En ook tijdens reguliere activiteiten maken peuken meer dan de helft van het zwerfafval uit. Daarom adviseerde CleanUp Hoorn de gemeente Hoorn over een peukenopzuiger, zoals die in andere gemeenten al met succes ingezet wordt.

In de pocket

Bij de overhandiging sprak wethouder Bennis het publiek toe. Hij vindt het onvoorstelbaar en zorgwekkend hoeveel peuken er op straat belanden. Goed dat er initiatieven zoals CleanUp Hoorn zijn, maar tegelijkertijd is het zo jammer dat het nodig is. De wethouder was dan ook verheugd om te zien dat CleanUp Hoorn niet alleen opruimt, maar ook aan preventie denkt door peukenpockets uit te delen in de stad. Dat zijn kleine aluminium gevoerde zakjes waarin je je peuk veilig kunt opbergen totdat je een vuilnisbak tegenkomt. Want een peuk hoort niet op straat, zeker niet in de put, maar bij het restafval. Zo voorkom je dat giftige stoffen en microplastics uit de peuk niet in de natuur en in ons drinkwater terechtkomen. Bennis: ‘Zo’n pocket zou je standaard bij een pakje sigaretten moeten krijgen!’

7100 peuken geraapt in weer en wind

Ondanks de stevige wind die tijdens de PeukMeuk actie door de stad raasde, ging een kleine club enthousiaste inwoners nog een rondje peuken rapen rond Kerkplein, Gouw en de Roode Steen. De peukenopzuiger werd natuurlijk ook direct getest: een stuk sneller en makkelijker voor plekken die anders lastig te bereiken zijn. Ook werden er peuken ingeleverd bij de organisatie die eerder die week in Hoorn Kersenboogerd geraapt zijn door een betrokken inwoner. Zo zijn er toch weer 7100 peuken van straat gehaald. Maar inderdaad: jammer dat het nodig is.

 

 

Maak kennis met CleanUp Hoorn en enthousiaste deelnemers. Dit keer: klimaatburgemeester Jan Olijve.

Klimaatburgemeester Jan Olijve

“Wij moeten de wereld goed achterlaten! Wij mogen de kinderen van nu en van alle volgende generaties niet de kans ontnemen om te leven in een mooie en schone wereld.” Daar zet Jan Olijve zich voor in. Toen hij hoorde van het bestaan van klimaatburgemeesters, hoefde hij niet na te denken en meldde zich aan. Inmiddels heeft hij een klein team met mensen uit verschillende leeftijdsgroepen.
Volgens hem begint een mooie wereld in je eigen leefomgeving: “CleanUp is daar een geweldig voorbeeld van.” Hij doet dan ook regelmatig mee met activiteiten.

CleanUp jeugd

Als klimaatburgemeester bedenkt Jan samen met andere mensen en organisaties activiteiten op gebied van onder andere klimaat, milieu, bio-diversiteit waar iedereen aan mee kan doen. Zoals een CleanUp-jeugdeditie, een Klimaat-pubkwis en een Eco Tuin Challenge. Hij is ook te vragen voor presentaties of lezingen en workshops.

Wil je meer weten?

Kijk dan op https://duurzaam.hoorn.nl/uitgelicht/jan-olijve-onze-klimaatburgemeester/ en volg de facebookpagina Klimaatburgemeester Hoorn.
Als je ook deel van het klimaatburgemeestersteam wil zijn, stuur dan een mail naar klimaatburgemeessterhoorn@gmail.com.

Doe mee aan PeukMeuk op zaterdag 6 juli: wethouder Bennis overhandigt een peukenopzuiger in de strijd tegen peukenafval.

Vorig jaar haalde CleanUp Hoorn met inwoners van Hoorn in anderhalf uur tijd ruim 27.000 peuken van straat tijdens de landelijke actie PeukMeuk. Gewapend met afvalgrijpers, handschoenen en pincetten peuterden ze goten, putdeksels en kieren tussen de straattegels schoon. Dit jaar wordt het rapen een stuk makkelijker: de Gemeente Hoorn heeft op advies van CleanUp Hoorn een peukenopzuiger aangeschaft. Op zaterdag 6 juli (PeukMeuk 2024) zal wethouder Dick Bennis het apparaat aan CleanUp Hoorn overhandigen om 14:00 uur op het Kerkplein, bij Café Goos. En dan komen we direct in actie.

Pilot

De peukenopzuiger is een rugzak met een soort stofzuiger. De lichte peuken verdwijnen er makkelijk in. Zo kan veel sneller en makkelijker opgeruimd worden op plekken die lastig te bereiken zijn voor de schoonmaakwagens.

Niet in de put

Sigaretten(peuken) vormen meer dan de helft van al het zwerfafval. Dat is zorgwekkend, want één peuk kan tot wel 8 liter grondwater vervuilen. Rokers gooien ze vaak goedbedoeld in putten, maar deze komen via het riool uiteindelijk terecht in de zee. Als een peuk in de natuur terechtkomt, dan duurt het 10 tot 15 jaar voordat deze afgebroken is. Het giftige filter vergaat nooit. Het is dus belangrijk om een sigaret op de juiste manier weg te gooien.

Hoe kun je een sigaret of peuk veilig wegdoen? 

PeukMeuk: Doe mee op 6 juli

Op zaterdag 6 juli organiseert CleanUp Hoorn een grote opruimactie voor PeukMeuk in de binnenstad van Hoorn. Om 14:00 uur overhandigt wethouder Bennis officieel de peukenopzuiger op het Kerkplein en het team gaat er dan meteen mee op pad. Daarnaast gaan de vrijwilligers op de gebruikelijke manier aan de slag om zoveel mogelijk peuken van straat te halen. Wil je ook helpen? CleanUp Hoorn stelt de nodige materialen beschikbaar tussen 14:00-15:30 op het Kerkplein. Doe ter plekke mee aan de prijsvraag hoeveel peuken er deze dag verzameld worden (tot 15:15 uur) en maak kans op een mooie prijs. Je mag je schatting ook e-mailen voor de sluitingstijd.

 

Team CleanUp Hoorn nam een kijkje bij het gemeenterayon aan Pelmolenpad. We hebben goede afspraken met ze om zwerfafval af te voeren dat we niet kwijt kunnen in afvalbakken op straat of eigen kliko’s. Goed om elkaar eens te ontmoeten, te ontdekken wat er met het afval gebeurt, en te bespreken wat ons gezamenlijk opvalt bij afval op straat. Richard Vagevuur stond klaar voor een warm ontvangst.

Het lachen vergaat

Om met dat laatste te beginnen: minder plastic flessen en blikjes sinds de invoering van statiegeld. Dat is mooi! Peuken blijven wel een hardnekkig probleem. En lege lachgascilinders: ze duiken steeds meer op en kosten veel geld om veilig af te laten voeren.

Snel gefix(i)t

Bij onze acties hebben we soms teveel, te groot of te gevaarlijk zwerfafval om zelf af te voeren. We gebruiken dan de app Fixi om een melding te maken: via de app stuur je een korte omschrijving, locatie en fotootje. Het rayon krijgt de melding direct binnen en lost het zo snel mogelijk op. Want waar eenmaal troep ligt, daar komt al snel meer bij. Toch is het natuurlijk niet de bedoeling dat het op straat gedumpt wordt: inwoners kunnen prima bij de vuilstort van HVC terecht of online een afspraak maken om grof vuil op te laten halen.

Recycling

Bij het rayon scheiden ze het afval zoveel mogelijk. Takken worden versnipperd verkocht om biobrandstof van te maken en verdwaalde kliko’s (en dat waren er nogal wat!) worden ingezet als extra afvalbakken bij evenementen. De regenpijpen leiden naar een watertank als wateropslag om het materieel schoon te spuiten.

Bij het veegvuil zien we nog flink wat zwerfafval. Dat is er moeilijk uit te filteren. Het vervuilt het zand dat hierdoor niet meer te gebruiken is. We blijven dan ook hard ons best doen om inwoners bewust te maken van de impact van zwerfafval en vooral ook van haalbare, praktische oplossingen om het tegen te gaan.

Dank aan het rayon!

Dank aan het rayon, aan Richard, voor de rondleiding. We hebben er veel van opgestoken en zijn blij met de fijne samenwerking!

Team CleanUp bezoekt rayon Pelmolenpad voor uitleg over afvalverwerking
Richard legt uit hoe grote hoeveelheden afval geperst worden tot compacte pakketten om af te voeren

Team CleanUp bezoekt rayon Pelmolenpad: veel zwerfafval tussen het veegvuil.
Tussen het veegvuil zit nog veel zwerfafval

Het Peukenmeisje inspireerde ons met het idee van een terracotta bloempot die omgekeerd als peuken-asbak wordt gebruikt. Dus waarom niet in Hoorn uitproberen?
Zo hoeft de smeulende sigaret niet in de openbare afvalbak, en blijft eventuele rook onder de afgeschermde pot zitten. Zo’n pot ziet er van zichzelf alleen nog niet zo heel gezellig uit.

Straatbeeld opvrolijken met beschilderde potten 
Samen met inwoner Margot en stadsplatform Voor Een Mooie Stad zijn we aan de slag gegaan. Er werd ontzettend goed met ons meegedacht, en zo ontvingen we van Intratuin, Praxis en Karwei potten, schotels, verf en kwasten als donatie, waarvoor heel veel dank!
Op zondag 5 mei namen we de potten mee naar de Familieweek op de Roode Steen in Hoorn, en voor iedereen die het leuk leek, kon je deze bloempotten beschilderen tijdens de knutselmiddag. Een ontzettend gezellige zonnige dag met prachtig resultaat!

Een peukenpot adopteren voor een schone stad 
Winkeliers kunnen deze beschilderde potten vervolgens ‘adopteren’ en voor de deur plaatsen. Er zijn grote en kleine potten beschikbaar. Kleine potjes kunnen bijvoorbeeld bij terrassen op tafel worden gezet. Via de website van Voor Een Mooie Stad kunnen winkeliers een pot adopteren.

Op naar een peukvrije binnenstad
We hopen hiermee de binnenstad op te vrolijken met deze mooie potten, en te motiveren hier peuken weg te gooien. In de aanloop naar het evenement ‘PeukMeuk’ op 6 juli zullen we de komende tijd meer aandacht besteden aan oplossingen voor dit probleem. Vorig jaar haalden we nog 27.450 sigaretten van straat af in de binnenstad van Hoorn. Dus er is nog genoeg te doen! 

Een pot adopteren kan via:
www.vooreenmooiestad.nl/bloempot

Dank aan de sponsors en de pottenpimpers!!! 💚

CleanUp Hoorn en Clean Green Kayak Machine uit Enkhuizen trokken samen op om Hoorn Kersenboogerd vanaf het water schoon te maken. Via Schoon Westfriesland sloten meer zwerfafvalinitiatieven uit omliggende dorpen uit.

Onder water

Tijdens onze maandelijkse acties zien we dat afval ook vaak in het water terechtkomt. Vanaf de kade kom je er moeilijk bij, dus kwam Clean Green Kayak Machine helpen in de waterrijke wijk Kersenboogerd. De wijk zag er op het eerste gezicht schoon uit en toch hebben we 12 vuilniszakken vol afval uit het water gevist: veel plastic zakken vol troep (onder het wateroppervlak), snoepwikkels en stukjes piepschuim.
De deelnemers die liever op de kade bleven, hebben nog eens 13 zakken gevuld op straat. Daar vonden ze vooral lege sigarettenpakjes, glas en een paar lege lachgasflessen.
In totaal deden er 29 mensen vrijwillig mee aan deze actie.

Samen voor een schoon West-Friesland

De zwerfafvalinitiatieven in onze regio weten elkaar al goed te vinden via Schoon Westfriesland om informatie en ervaringen uit te wisselen. Maar dit was de eerste keer dat we met zoveel initiatieven samen optrokken bij een actie, en het zal zeker niet de laatste keer zijn. We hebben veel van elkaar geleerd en met elkaar genoten.

Tot de volgende keer?

De volgende actie van CleanUp Hoorn staat gepland op 18 mei in de Bangert & Oosterpolder (verzamelpunt bij het winkelcentrum). Vooraf aanmelden is niet nodig, een grijper en andere materialen kun je ter plekke lenen.

Zwerfafval ligt niet alleen op straat, maar belandt ook vaak in het water. Hoe vis je dat eruit? Peddel mee om de grachten van Hoorn Kersenboogerd schoon te maken. Clean Green Kayak Machine komt op zaterdag 13 april op uitnodiging van CleanUp Hoorn.


Wanneer, waar & hoe?

Wanneer: op zaterdag 13 april om 10:00 uur.
Waar: We starten 
schuin tegenover de Poolse supermarkt aan de Rondeelstraat in Hoorn Kersenboogerd.

Hoe: Er zijn 16 plekken verdeeld over 8 kayaks en vrijwilligers van Clean Green Kayak Machine varen mee voor begeleiding. Je spullen kun je bij de kraam achterlaten onder toeziend oog van team CleanUp Hoorn. Liever niet te water? Dan kun je vanaf de kant meegenieten en zwerfafval rapen op straat.  

 

Wil je mee in de kayak?

Meld je dan vooraf aan via cleanuphoorn@gmail.com 

Let op: zwemdiploma A en B zijn verplicht en kinderen vanaf 8 jaar kunnen alleen meedoen onder begeleiding van een volwassene. Neem zelf eventueel een zwemvest mee. 

 

Blijf je aan wal?

Dan kun je zonder aanmelding meedoen.

 

Wat heb je nodig?

Je kunt een afvalgrijper en vuilniszakring afhalen bij onze kraam. Of neem ze zelf mee: beide zijn gratis verkrijgbaar bij het gemeentehuis tijdens openingsuren en je mag ze houden voor eigen gebruik. 

Wij zorgen voor vuilniszakken en de afvoer van het zwerfafval na afloop van deze actie. 

 


 

In juni 2023 kwam Clean Green Kayak Machine ook in actie met CleanUp Hoorn, bekijk hier hun videoverslag:

Van bijna 500 blikjes in 2023 naar 50 blikjes in 2024: statiegeld op blik werkt!

CleanUp Hoorn organiseerde de Blikjesbingo op de Landelijke Opschoondag. Deelnemers haalden een bingokaart op de Roode Steen, liepen een eigen route naar Julianapark en leverden daar hun zak zwerfafval in Als dank werden ze getrakteerd op ijs van Slijs en live muziek van Kim & Peter.

In 2023 organiseerde CleanUp Hoorn dezelfde actie, vlak voordat statiegeld op blik in ging. Toen werden er nog 489 blikjes geraapt. En nu werden er maar 50 blikjes geraapt! Van deze blikjes hadden er 19 ingeleverd kunnen worden voor statiegeld.

Naast blikjes is ook ander afval geraapt: 15 zakken vol. Wat daarbij opviel was de hoeveelheid glas, peuken en lege sigarettenpakjes; plus een paar aanstekers, lege spuitbussen en een grote accu.

Wist je dat 1 e-mail gemiddels 4 gram CO2 uitstoot? Dat is vergelijkbaar met een gloeilamp die 6 minuten brandt. Als je dan bedenkt dat er per dag 320 biljoen e-mails verstuurd worden en nog eens 62 triljoen spam e-mails per jaar, dan kom je aan 20 miljoen ton aan CO2! Het ophalen en opslaan van data via internet kost ongelooflijk veel energie en 90% van die data wordt drie maanden later niet meer gebruikt. (Bron: https://www.digitalcleanupday.org)

Daarom komt World CleanUp Day met de Digital CleanUp Day op zaterdag 16 maart. Doe je ook mee?
Neem de tijd om eens flink wat data van je apparaat te verwijderen: e-mail, bestanden, beeldmateriaal, apps…

Op de website van Digital CleanUp day vind je handige tips om aan de slag te gaan (in het Engels).

Heb je de smaak te pakken? Deel dan de tips voor organisaties en bedrijven met je collega’s (in het Engels).

We blikken terug op een jaar statiegeld op blikjes. Vorig jaar haalden we in een uur tijd 489 blikjes van straat op de Landelijke Opschoondag, vlak voordat het statiegeld ingevoerd werd op 1 april. Zien we dit jaar verschil? Heeft statiegeld het gewenste effect?

Om dat te kunnen meten, doen we precies hetzelfde als vorig jaar op de Landelijke Opschoondag op 23 maart 2o24. Kom om 14:00 uur naar de Roode Steen en haal je bingokaart. Vanaf de Roode Steen kies je zelf een route richting Julianapark en onderweg raap je zwerfafval. Let daarbij extra op blikjes én op alternatieve verpakkingen zoals drankkartons.

Rond 15:00 uur verzamelen we de buit in het Julianapark ter hoogte van Slijs op het strandje. Daar word je beloond voor je harde werk. Team CleanUp bekijkt intussen of we minder blik opgehaald hebben en of we toename zien in andere verpakkingen zonder statiegeld.

Kinderen zijn van harte welkom met hun (groot)ouders. Bij onze kraam op de Roode Steen kun je een grijper (ook een kleine voor kinderen) en een afvalring krijgen als je deze zelf nog niet hebt. Aanmelden is niet nodig. Kijk op onze agenda voor meer informatie

Tip: wil je vaker zwerfafval rapen: Haal een grijper en afvalring bij de gemeente Hoorn tijdens openingsuren – gratis voor inwoners.

 

 

Wat doe je als personeelsuitje tijdens de Week van de Duurzaamheid?

Het P&O uitje van Omring stond eind 2023 in het teken van verbinding, duurzaamheid, collegialiteit en vitaliteit. Onder de titel ‘Happen & Stappen’ liepen ze een route met verschillende
opdrachten via Mak Blokweer naar de Hoge Hop. Als je dan toch zo’n eind wandelt, kun je net zo goed meteen zwerfafval oprapen. Zo kwamen ze in contact met CleanUp Hoorn voor afvalgrijpers en vuilniszakringen.

Van luiers tot wijn

Iedere groep was erg fanatiek met afval opruimen: van luiers tot
flessen wijn, van papiertjes tot hele netten verdwenen er in de vuilniszakken… De fietstas in de bosjes was te groot om mee te nemen. Bij elkaar vulden ze 3 vuilniszakken met zwerfafval en zo hebben ze Hoorn weer stukje schoner, dus mooier achtergelaten.

Groen bezig, Omring! Bedankt voor het delen van jullie ervaring.

 

Ook iets voor jouw bedrijf of vereniging?

Zie jij ook mogelijkheden voor jouw bedrijf of organisatie?
Ben je benieuwd wat CleanUp Hoorn voor je kan betekenen?
Of wat jouw bedrijf voor ons kan betekenen?
Neem vrijblijvend contact met ons op via cleanuphoorn@gmail.com of spreek ons aan bij een van onze activiteiten.

 

De CleanUp Karavaan ging naar Zwaag, waar net flink carnaval gevierd is. Normaal rapen we weinig zwerfafval in Zwaag, maar nu  haalden we 27 zakken vol zilverconfetti, flügelflesjes/glaswerk en restjes piepschuim van straat.

Carnaval: ja, maar geen zilverconfetti meer!

Er kwamen 23 deelnemers naar de Karavaan. We zagen veel nieuwe gezichten dit keer: inwoners die graag snel hun dorp weer schoon willen hebben. We spraken ook mensen op straat en bijna iedereen is het erover eens: carnaval is een prachtig feest, maar we hadden toch al afgesproken dat we geen confetti meer zouden doen?! Vooruit: de papieren confetti die vanzelf oplost (al waren de meningen ook daarover nog verdeeld). Maar echt geen zilverconfetti meer!

We vonden het goed om te zien dat de meeste inwoners zich wel degelijk zorgen maken en het anders willen. En dat ze daad bij het woord voegden door mee te doen aan de Karavaan of druk bezig waren in hun eigen voortuin. Vanuit CleanUp Hoorn en een aantal deelnemers zelf zullen er signalen naar de gemeente en de carnavalsvereniging gaan, want met een paar simpele suggesties blijft het een mooi feest én een schoon dorp.

 

‘Blijf niet staan aan de kant van het probleem… maar sta aan de kant van de oplossing.’

 

CleanUp Hoorn is een groep vrijwillige Stadsmakers: inwoners van Hoorn die onze stad mooier willen maken door Hoorn schoon te houden. We organiseren gezamenlijke acties om iedereen enthousiast te maken om zelf bij te dragen. Maar je kan ons ook tegenkomen als we individueel op stap gaan.

We stellen onszelf de komende tijd één voor één aan je voor: dit keer Wilma.

Waarom ben je bij CleanUp Hoorn aangesloten?

Vroeger nam meester Jak ons op de lagere school mee de natuur in. Mooie verhalen en leren over de bloemen en planten. Ook m’n moeder wist veel. Daar begon de waardering voor alles wat leeft.
Je snapt, ik krijg een error als ik zwerfafval zie liggen. Er kan al heel makkelijk iets aan gedaan worden door zelf iets op te rapen. Wanneer er een afvalbak in de buurt is raap ik sowieso op.
Via Voor Een Mooie Stad kreeg ik voor elkaar dat er een proef kwam met hondenpoepstations. Bij deze speciale afvalbakken voor hondenpoep kun je ook poepzakjes halen. Via hetzelfde platform kwam ik in contact met Margreet die zwerfafvalrapers met elkaar wilde verbinden. Ik ben dus vanaf het begin al betrokken bij CleanUp Hoorn.

Heb je nog een tip of boodschap?

‘Blijf niet staan aan de kant van het probleem… maar sta aan de kant van de oplossing.’ Dat is mijn motto. Én we hebben de mooie community van CleanUp Hoorn met de toffe Karavaan. Steeds meer mensen sluiten zich aan om maandelijks een deel van Hoorn een stukje schoner te maken. Het doel is om niet alleen op te ruimen maar ook om zichtbaar te zijn dat afval op straat niet normaal is.

Ik ben blij met iedereen die daarbij helpt en ook dat de gemeente ons steunt hierin.
Hierbij nodig ik iedereen uit om ook met ons mee te doen. Lekker buiten, anderen ontmoeten en een schoner Hoorn maken.
Op de foto: Wilma (links) en Marieke

Eind vorig jaar kon je stemmen op duurzame initiatieven voor een award. CleanUp Hoorn kreeg de meeste stemmen in de categorie Opruimen lokaal non-profit voor de provincie Noord-Holland. Landelijk staan we op de 13e plek met 149 stemmen. We krijgen een waardering van 9,52.

Op maandag 22 januari werden de awards uitgereikt in Zeist tijdens een feestelijke dag vol inspirerende voorbeelden. Arie en Wilma vertegenwoordigden CleanUp Hoorn. Arie mocht het podium pakken met een woordje over onze activiteiten en alle mooie mensen die daaraan bijdragen.

Ook onze collega’s van Schoon Enkhuizen kwamen in de spotlight als hoogst gewaardeerde initiatief. Gefeliciteerd!

 

Heb je ze al gespot? In het centrum van Hoorn zie je oranje rekjes hangen aan een aantal afvalcontainers: doneerringen. Hier kun je je blikje met statiegeld in achterlaten.

Zo help je blikjesjagers die normaal tot aan hun ellebogen in een afvalbak moeten graven. Zij brengen de blikjes graag naar de emballage machine, zodat ze gerecycled kunnen worden. Sommige blikjesjagers verdienen hiermee hun brood, anderen gebruiken het bijvoorbeeld voor een goed doel. Zo doe je dubbel zo goed om je lege blikje achter te laten in de doneerringen: duurzaam en behulpzaam.

Laat het blikje heel zodat de emballagescanner de streepjescode goed kan lezen.

 

Een knallende start van het nieuwe jaar!

Met 25 deelnemers aan de Gelukkig Schoonjaar actie haalden we zaterdag 51 zakken troep van straat rondom wijkcentrum De Zaagtand.

Veel vuurwerkresten, maar ook verpakkingen, 3 rugtassen, een spiegel en een enorm snoer kerstverlichting. De bosjes aan de Johannes Poststraat waren een eindeloze put van diep verstopt afval.

Na afloop trakteerde Stichting Netwerk ons op koffie en thee.

Zaterdag 11 november was de dag dàhàt ons lichtje, dat ons lichtje schijnen mocht… op de Ecosplit. Met deze dubbele afvalring kun je tijdens het rapen meteen al afval scheiden.

Spierballen

InHolland-studenten Olivier, Koen, Ruby, Kjeld en David hebben de studieopdracht om een duurzaamheidsoplossing te ontwerpen. Daardoor  kwamen ze op het idee van de Ecosplit. Dat is een dubbele afvalring om afval te scheiden tijdens het rapen. Vervolgens zochten ze een manier om het prototype te testen. Zo kwamen Olivier en Ruby terecht bij de CleanUp Karavaan op 11 november in de Grote Waal.

Door zelf mee te lopen konden ze ervaren hoe het is om zwerfafval te rapen. Conclusie: je hebt er wel spierballen voor nodig. Zeker met een dubbele zak!

Wat ons betreft is de Ecosplit zeker interessant. Want:

Met de verzamelde inzichten gaan de studenten nu terug naar de tekentafel. Ze willen bijvoorbeeld onderzoeken of het handvat op een betere plek kan om het gewicht te verdelen. Daarnaast kijken ze of ze lichter materiaal kunnen gebruiken.

Meer weten?

De studenten zijn op zoek naar instellingen en bedrijven die interesse hebben in de Ecosplit. Want ze willen de verdere haalbaarheid van hun uitvinding onderzoeken.  Dus wil je meer weten? Dan brengen we je graag met ze in contact!

 

Update: Hoera! We zijn nummer 1 van Noord-Holland bij de Awards voor Duurzaamheid op basis van aantal stemmen!

We kregen 149 stemmen en een gemidelde beoordeling van een 9,5. Landelijk staan we op de 13e plek met het aantal stemmen.
We feliciteren onze vrienden van Schoon Enkhuizen met hun eerste plek op basis van waardering: een 9,7.
Samen voor een mooie regio West-Friesland.

Over de Awards voor Duurzaamheid

De Awards voor Duurzaamheid zijn een initiatief van de partners BIG Improvement Day (www.bigimprovementday.org), de Plastic Soup Foundation en UnitedConsumers. Daarnaast is de uitvoering in handen van Vote Company. Zij faciliteerden eerder bijvoorbeeld ook de Verkiezing van het mooiste Natuurgebied.

Publieksjury en Vakjury

De winnaars van de Publieks Awards worden per categorie bepaald door de online stemronde. Er is een Award voor het initiatief met de beste waardering en een Award voor het initiatief met het meeste aantal stemmen. Een initiatief kan ook beide titels winnen. In de categorie “Opruimen lokaal not for profit” zijn er ook Awards per provincie te verdienen.

Een vakjury reikt bovendien in iedere categorie een landelijke Vakjury Award uit. Zij bepalen per categorie welke 3 initiatieven een Vakjury Award verdienen.

Over CleanUp Hoorn

In 2020 kwamen inwoners uit Hoorn via Voor Een Mooie Stad met elkaar in contact rond een en dezelfde wens: Hoorn zwerfafvalvrij maken. Inmiddels staan we elke maand in een andere wijk van Hoorn. Elke keer komen minstens 15 inwoners (in wisselende samenstelling) helpen om zwerfafval te rapen, bij grotere events vaak wel 30. Met onze grijpers en groene zakken trekken we de aandacht. We voeren vaak leuke gesprekken met inwoners. Zij zijn verbaasd over de hoeveelheid zwerfafval die we ophalen: gemiddeld één volle zak per deelnemer in anderhalf uur. De weetjes en cijfers die we delen, maken indruk. Sommige voorbijgangers zien we terug bij volgende acties, andere nemen een grijper mee om zelf aan de slag te gaan in hun wijk. We leggen opvallende vondsten vast en gaan hierover in gesprek met de gemeente, instellingen en ondernemers. Steeds vaker krijgen we de uitnodiging om mee te werken aan events en te adviseren hoe de organisatie het zwerfafval terug kan brengen. Lees meer

 

Het Dijklander Ziekenhuis heeft vorig jaar appels van een lokale teler verkocht tijdens hun duurzaamheidsweek. Met de opbrengst wilden zij een duurzaam, groen doel steunen. Ze kozen voor CleanUp Hoorn.

Grijp-o-theek

Met het bedrag heeft CleanUp Hoorn inmiddels een prototype van de grijp-o-theek ontwikkeld. Dit is een compact zwerfafvalstation met grijpers, afvalringen, vuilniszakkenrol en een afvalbak. Deze kan gehuurd worden door bijvoorbeeld bedrijven, instellingen en woningbouwverenigingen om een keer met een groep zwerfafval te rapen en daarmee bewustzijn te vergroten van de gevolgen. De grijp-o-theek is te zien bij de activiteiten van CleanUp Hoorn, maandelijks op wisselende locaties in Hoorn.

In actie bij het ziekenhuis

Als dank voor de donatie, organiseren we op zaterdagochtend 14 oktober van 10:00-11:30 uur een actie om samen met inwoners van Hoorn zwerfafval te rapen rond het Dijklander Ziekenhuis. Wil je meedoen? We staan bij de ingang aan de kant van het Centraal Station, je herkent ons aan de groene vlaggen. De grijp-o-theek staat er ook. Dus als je zelf geen grijper en ring hebt, krijg je deze ter plekke. 

Meer weten of meedoen?

Voor meer informatie over de activiteiten van CleanUp Hoorn kijk je op www.cleanup.vooreenmooiestad.nl/events 

Wil je graag zelf aan de slag om zwerfafval te rapen? Inwoners kunnen gratis een grijper afhalen bij de balie van het gemeentehuis. 

Wil je de grijp-o-theek huren voor een bedrijfsuitje, voorlichtingsactie of evenement? Neem contact met ons op om te kijken wat er mogelijk is. We zijn allemaal vrijwilligers bij CleanUp Hoorn, dus we vragen een onkostenvergoeding  (afhankelijk van de wensen). Op deze foto zie je de grijp-o-theek: de blauwe ton met grijpers, afvalringen, vuilniszakhouder en verzamelgat voor blikjes en plastic flesjes.

 

Wat zijn we trots op de leerlingen van basisschool Universum in de Grote Waal!

Op woensdag 27 september gingen zij super enthousiast aan de slag om zwerfafval op te ruimen na schooltijd. Niet voor niks: kijk hoeveel ze van straat geplukt hebben.

 

We waren er op uitnodiging van Intermaris. Zij trakteerden op een zwerfafvalbingo en drinken. Wij zorgden voor alle nodige materialen: grijpers, afvalringen, vuilniszakken, hesjes, emmers en vooral ook veel plezier.

Wist je dat we speciale, kleinere afvalgrijpers hebben voor kinderen? Deze zijn beschikbaar via het gemeentehuis en via onze activiteiten.

 

Tijdens een zonovergoten World Cleanupday werkten zo’n 30 vrijwilligers zich in het zweet om zwerfafval op te ruimen op en rond het nieuwe stadsstrand. De troep viel heel erg mee, maar er lagen wel veel peuken. We hadden een speciale zandzeef mee, die Dirk ontwikkeld heeft. De zeef trok veel aandacht van kinderen.
Verder kwam de politie kwam langs om twee lachgascilinders in te nemen die we in de groenstrook tegenover het strand vonden.
We kregen veel complimenten van voorbijgangers en strandbezoekers. Helaas ook iemand die ons wenkte om de troep van haar picknick op te ruimen. We hebben vriendelijk gewezen op de mooie grote afvalbakken die op het strand staan.
Op 10 juni sloten we het CleanUp Karavaan seizoen af op het strand bij Oranje Buiten. Op 16 september starten we het nieuwe Karavaan seizoen op het Stadsstrand.
 
We kunnen niet garanderen dat het elke maand zulk mooi weer wordt, maar we durven wel te beloven dat het iedere keer gezellig is! Zelfs het ijskoude natte weer dat we vorig jaar in december hadden, in Risdam, kon de pret niet drukken.
 

Doe mee

Kom je ook meedoen? De data en locaties staan bij onze events
Wij zorgen voor de materialen, vooraf aanmelden is niet nodig. Je herkent ons aan de groene vlaggen en de grote lach op onze gezichten 😃
 

Een goede indruk van de CleanUp Hoorn Karavaan

Bij Oranje Buiten hebben we de actie gefilmd en gefotografeerd om een indruk te geven van onze Karavaan acties.

Met dank aan Peter Bakker voor de toffe drone beelden

Als je het vraagt aan de vrijwilligers van CleanUp Hoorn zijn dat dé dingen waar zo snel mogelijk een oplossing voor moet komen bij festivals: tiewraps, Flügelflesjes en vapes. Van 26 tot en met 30 augustus stonden ze dagelijks klaar om zwerfafval te rapen bij het Outdoor Stereo Festival en Hoorn Zingt Hollands.

Peukenpockets van Outdoor Stereo

Dirk Komen was elke dag aanwezig namens CleanUp Hoorn met een wisselend team van vrijwilligers: ‘De organisatie van het festivalweekend neemt al veel goede maatregelen om vervuiling tegen te gaan. Ze zochten dit jaar contact met ons voor samenwerking. Namens de organisatie deelden we peukenpockets (of zak-asbakjes) uit. Dat zijn zakjes met een hittebestendige voering waarin rokers hun peuken kunnen bewaren tot ze deze in een afvalbak kunnen gooien. Een peuk op de grond kan namelijk tot wel 8 liter grondwater vervuilen.’

Ze wíllen het wel netjes doen

Zo’n twintig vrijwilligers in de leeftijd van 7 tot 70 jaar staken tijdens het hele festivalweekend en na afloop de handen uit de mouwen om zoveel mogelijk zwerfafval te rapen. ‘Het is mooi om zo’n groot festival van dichtbij mee te maken en ter plekke oplossingen te verzinnen. We hadden bijvoorbeeld grote tonnen voor de ingang geplaatst waar festivalgangers hun blikje of flesje in kwijt konden. Op de route naar het festivalterrein hebben we snel extra afvalpunten geplaatst omdat de bakken langs de weg vol raakten. Aan het einde van de dag deden we een melding via Fixi voor de gemeente om het op te laten halen.’

‘Het viel ons op dat afval zich vooral ophoopte rond de vuilnisbakken: veel festivalgangers willen het graag netjes doen, maar dan moet dat wel mogelijk zijn. Door onze zichtbaarheid merkten we dat ze zich ook bewuster werden van het afval. Ze maakten goed gebruik van de vele vuilnisbakken. Evengoed hebben we naar schatting zo’n 150 zakken vol geraapt van zaterdag tot en met woensdag.’

Aloha vapes

Dirk moet even nadenken of er nog bijzondere dingen gevonden zijn op het terrein: ‘We vonden veel gekleurde stukjes polyester en plastic splinters die vertrapt waren in de modder. Bleek dat er hawaïslingers zijn uitgedeeld. Die mogen ook op de zwarte lijst van festivals! Er zijn inmiddels echt wel duurzamere manieren om de boel mooi te versieren.’
Het aantal peuken op de grond viel hem erg mee en de vrijwilligers hebben geen peukenpockets aangetroffen, dus die zijn goed gebruikt.

Wel kwamen ze veel vapes tegen. Dirk: ‘Die bevatten giftig lithium én zijn brandgevaarlijk. Ik las in een Brits onderzoek dat het aantal vapes dat elk jaar in de UK op de vuilnisbelt belandt genoeg lithium geeft voor 1200 elektrische auto-accu’s. Gelukkig komt er in 2026 een Europees verbod op wegwerp-vapes en er loopt momenteel een online petitie voor statiegeld op vapes.’

Door naar de volgende actie: strandjutten

Terwijl de podia op woensdag afgebroken worden, veegt de laatste shift van CleanUp Hoorn het festivalterrein nog één keer schoon, dit keer vooral nog tiewraps en (dopjes van) Flügelflesjes. Moeilijk te grijpen, dus blaren op de vingers en tot de enkels in de blubber. Maar ze zetten vrolijk door. In een grote aanhanger gaan zo’n 1000 lege blikjes en flesjes van het hele weekend richting de emballagestraat van een grote supermarkt.

Volgend jaar weer? ‘Wat ons betreft zeker!’ zegt Dirk. ‘Maar in de tussentijd zitten we niet stil, hoor. De organisatie van Outdoor Stereo en Hoorn Zingt Hollands heeft als dank een mooi sponsoringbedrag overgemaakt om de activiteiten van CleanUp Hoorn te steunen. Dat komt goed van pas voor onze volgende actie: op zaterdag 16 september doen we mee aan World CleanUp Day met een strandjuttersactie op en rond het nieuwe stadsstrand van Hoorn. We staan tussen 14:00 en 16:00 uur met grijpers en afvalringen klaar ter hoogte van Schouwburg Het Park. Je hoeft je niet van tevoren aan te melden en kinderen zijn ook van harte welkom. We hebben zelfs mini-grijpers. Dus: kom gezellig meehelpen voor een schone, mooie stad!’

 

 

Vapes zijn immens populair door de vele smaakjes en mooie  opdrukken. Maar na afloop belanden er vele op straat. Vapes zijn heel giftig door lithium en ze zijn brandgevaarlijk. In 2026 komt er een Europees verbod op wegwerp-vapes. Daar kunnen we op wachten… of we kunnen intussen ook de petitie tekenen om statiegeld in te voeren op vapes.

Lees meer over de petitie en over de impact van vapes op onze omgeving via de oproep van Vuilnisoproer Nieuw-West

Teken jij ook?

 

Wat een mooi nieuws: samen met Outdoor Stereo en Hoorn zingt Hollands gaan we voor een zwerfafvalvrij festivalterrein! Help je ook mee?

Tijdens en na afloop van deze grote events in het Julianapark is CleanUp Hoorn aanwezig om samen met de festivalorganisatie te laten zien hoe je op simpele manieren de hoeveelheid zwerfafval van een festival kunt terugdringen. We delen peukenpockets (zak-asbakjes) uit: daar kunnen rokers hun peuk in bewaren tot deze afgekoeld is en bij het afval kan. Want een peuk op de grond kan tot 8 liter grondwater vervuilen. Na een festival zijn peuken moeilijk op te ruimen, omdat ze in de grond vertrapt raken. De peukenpocket houdt de hitte en geur van de peuk tegen, het past makkelijk in je broekzak en thuis leeg je de pocket in de vuilnisbak: zo simpel kan het zijn!

Daarnaast zullen we zwerfafval rapen op het festivalterrein na afloop van de optredens:

Wil je meehelpen? Graag!

Meld je aan

 

Volg Outdoor Stereo op social media, naast de line-up delen ze tip hoe we bewuster om kunnen gaan met onze stad en natuur terwijl we ook kunnen genieten van een mooi event:

Koker check, weegschaal check, pincetten en tangetjes en scharen en grijpers checkcheckcheckcheck. Het was weer tijd voor de jaarlijkse PeukMeuk actie.

 

Elke peuk van straat is de moeite waard

Ondanks het regenachtige weer verzamelden 16 inwoners van Hoorn op de Roode Steen om sigarettenpeuken te rapen. Een enkeling had al een flinke zak peuken mee uit de eigen wijk. Met groene emmers struinden we de straatstenen af, sommige van ons lagen op de knieën op straat om peuken tussen de klinkers en putrichels uit te pulken. Want een peuk kan tot 8 liter grondwater vervuilen, dus elke peuk die we van straat halen is de moeite waard!

CleanUp Hoorn verzamelde in totaal 27.450 peuken

Ook op andere plekken werd ook hard gewerkt. In Nederland deden meer dan 70 plaatsen mee en samen haalden we ruim 600.000 van straat. Ook in 12 andere landen doen ze mee aan deze actie. Met een jaarlijkse actie lossen we het probleem niet direct op, maar willen we iedereen bewust maken van hoe schadelijk de plastic peukfilter is voor het milieu. Terwijl de voordelen voor de gezondheid nog niet wetenschappelijk aangetoond zijn.

Winactie: Eetcafé De Klinker sponsort prijs

Tijdens de actie konden deelnemers en voorbijgangers raden hoeveel peuken we zouden verzamelen. De winnaar gokte op 30.000 peuken en ontvangt een bon voor een hapje en drankje met dank aan Eetcafé de Klinker op De Roode Steen in Hoorn: Gefeliciteerd M. van Houen, check snel je mail!

Doe mee: Hoorn zwerfafvalvrij voor een mooie stad

Wil je meer weten over CleanUp Hoorn of meedoen aan onze acties? We organiseren elke maand een actie om zwerfafval te rapen in een wisselende wijk in Hoorn: de CleanUp Karavaan. Daarnaast doen we drie keer per jaar mee aan een landelijk of zelfs internationaal event, met een ludieke actie zoals PeukMeuk.  Op onze website vind je de data. Volg ons ook op social media (Facebook en Instagram @cleanuphoorn) of meld je aan voor onze nieuwsbrief via onze website.

 

Wist je dat één sigarettenpeuk tot acht liter grondwater kan vervuilen? En dat die stoffen terug te vinden zijn tot in het arctisch ijs? Op zaterdag 1 juli is de landelijke PeukMeuk 2023 actie om aandacht te vragen voor de schadelijke effecten van peuken op het milieu. Doe mee in jouw stad met CleanUp Hoorn. Vorig jaar haalden inwoners van Hoorn 22.000 sigarettenpeuken van straat.

Doe mee met PeukMeuk 2023!

Iedereen kan meedoen, ook kinderen zijn van harte welkom. Tussen 14:00 tot 15:30 uur kun je je geraapte peuken inleveren bij de stand van CleanUp Hoorn op de Roode Steen. Wie wil, kan ter plekke nog een rondje rapen: er liggen grijpers, emmers, vegers en andere materialen klaar. De peuken van elke deelnemer worden gewogen om ze te tellen, zo weet je meteen wat jij bijgedragen hebt. 

Doe mee aan de winactie! Raad hoeveel peuken er op 1 juli om 15:30 uur verzameld zijn bij deze actie van CleanUp Hoorn. Kom je antwoord geven bij de stand, of e-mail: cleanuphoorn@gmail.com (meedoen kan tot en met 1 juli 2023).

Tweederde van de peuken wordt op de grond gegooid

Waarom is het zo erg dat peuken in de natuur terecht komen? Plastic sigarettenfilters behoren tot de meest voorkomende soorten zwerfvuil: tot tweederde van de sigarettenpeuken belandt op straat. Ze zijn lastig op te ruimen, waaien makkelijk weg en eindigen vaak in rivieren en oceanen. Daar vormen ze een ernstige bedreiging voor het ecosysteem, want ze kunnen worden ingeslikt door zeedieren en vogels. En dat leidt tot verstikking. 

De filters zijn gemaakt van niet-biologisch afbreekbaar plastic. Daarom hebben ze honderden jaren nodig hebben om te ontbinden. Gedurende al die tijd kunnen ze het milieu blijven vervuilen en schadelijke chemicaliën afgeven, zoals teer, arsenicum, zink en koper. En het is niet eens wetenschappelijk bewezen dat roken met filter gezondheidsvoordelen biedt ten opzichte van roken zonder filter. 

(Bron: gezamenlijk onderzoek van WWF, Plastic Peukencollectief, de Stichting Noordzee, Plastic Soup Foundation en Go Clean)

CleanUp Hoorn: samen voor een schonere stad

De vrijwilligers van CleanUp Hoorn brengen inwoners bij elkaar die (willen beginnen met) zwerfafval rapen. Dit doen ze door middel van ludieke acties, regelmatige opruimactiviteiten en een online platform via social media en whatsapp. Tegelijkertijd verzamelen zij informatie over veelvoorkomend zwerfafval en probleemplekken. Daarover gaan ze in gesprek met de gemeente, ondernemers en inwoners over hoe we samen het zwerfafval kunnen verminderen.

CleanUp Hoorn wordt gesteund door de Gemeente Hoorn, Voor Een Mooie Stad, Stichting Netwerk, Intermaris en Puur Hoorn. Meer informatie is te vinden op de website cleanup.vooreenmooiestad.nl en op Facebook of Instagram (@cleanuphoorn).
PeukMeuk is een initiatief van het Plastic Peukencollectief.

 

Kijk voor deze en andere activiteiten op onze agenda en volg ons op Facebook of Instagram.

 

Bekijk hier de factsheet Plastic Sigarettenfilters

 

We kunnen ons geen wereld meer voorstellen zonder plastic. Naast de vele voordelen, heeft het ook nadelen.

Wil jij meer leren over de rol en impact van plastic in onze wereld? Bezoek de tentoonstelling Plastic Crush in het Tropenmuseum (t/m 1 september 2024).

 

Twintig vrijwilligers verzamelden in Blokker op 13 mei om zwerfafval te rapen. Na anderhalf uur stonden er met moeite 3 vuilniszakjes bij de kraam… Gemiddeld halen we een hele zak zwerfafval per vrijwilliger van straat tijdens de CleanUp Karavaan.

De inwoners van Blokker mogen trots zijn op zo’n mooie, schone wijk! We hadden ook veel leuke gesprekjes op straat en we kregen enthousiaste reacties. Dekamarkt trakteerde ons op koek en sap: dank!

Volgende maand staan we bij Hoorn 80, ter hoogte van Oranje Buiten. Kom je ook? 

We presenteerden ons zooitje op de Vrijwilligersmarkt in Sportcentrum Vredehof Hoorn: we hadden een berg zwerfafval meegenomen om te laten zien wat we zoal tegenkomen.

Dirk en Arie besloten ter plekke spontaan een rondje te doen rondom Vredehof/Koepoortweg. Binnen een half uur kwamen ze terug met twee zakken vol zwerfafval…

Afvalgrijpers

Er waren zo’n 150 bezoekers op de markt. Veel mensen gaven aan dat zij in hun eigen omgeving al zwerfafval opruimen. Daarnaast spraken we veel andere clubs, verenigingen en stichtingen – vooral op het gebied van zorg en natuur. We maakten veel mensen blij met een afvalgrijper voor thuis of voor hun vereniging. Alle grijpers die we mee hadden, gingen schoon op!

Heb je misgegrepen? Je kunt een gratis grijper en afvalring ophalen bij het gemeentehuis tijdens openingsuren. Of sluit aan bij een van onze volgende activiteiten, zoals de CleanUp Karavaan in Blokker op 13 mei om 10:00 uur. Zie onze agenda voor meer data

 

Doe vrijwilligerswerk wanneer het jou uitkomt

Bij CleanUp Hoorn kun je op verschillende manieren aan de slag als vrijwilliger. Zo organiseren we elke maand de CleanUp Hoorn Karavaan. Dan staan we elke keer in een andere wijk met onze grote tent en materialen. Iedereen die wil, kan aansluiten om 1,5 uur zwerfafval te rapen. Er komen ook vaak kinderen mee. We zien veel inwoners die regelmatig terug komen om mee te doen, ook in andere wijken dan waar ze wonen. Tussen de CleanUp Karavaans door kun je meedoen aan ludieke acties zoals de Landelijke Opschoondag, World Cleanup Day en Peukmeuk.

Er zijn ook inwoners die in hun eigen tijd hun eigen rondje lopen, maar wel aangesloten zijn bij onze Facebookgroep en/of Whatsappgroep. Zo zie je hoe je bijdraagt aan een grotere impact en kun je vragen of tips delen.

Lijkt een actievere rol je leuk?

We zoeken nog aanspreekpunten voor Bangert & Oosterpolder, Zwaag en Blokker. Als aanspreekpunt help je mee om zwerfafvalproblemen te signaleren in jouw wijk, activiteiten te organiseren en ons netwerk te vergroten. We vergaderen ongeveer 8-10 keer per jaar met veel plezier. En wie weet heb je nog een superkracht waar we graag gebruik van maken!

Wil je meer weten?

 

Wist je dat we gemiddeld 500 kilo afval per persoon per jaar produceren? Hoe gaan we dat terugbrengen? En hoe zorgen we ervoor dat het niet gaat zwerven? En als dat toch gebeurt: hoe blijft de schade beperkt? Samen met instellingen, beleidsmakers, ondernemers, zwerfafval influencers en vrijwilligers zoals wijzelf, wisselden we ervaringen, tips en ideeën uit in strandtent Bodhi Beach Zandvoort.

Zwerfafval Influencers

Het programma begon met presentaties door onder andere @zwerfinator Dirk Groot, @plasticsoupsurfer Merijn Tinga, @het.peukenmeisje Bernadette Hakken en @elisahhumanita Elisah Pals. Volg hun geweldige acties via social media.

Spronck Stimuleringsprijs voor het beste idee tegen zwerfafval

Het publiek mocht stemmen welk idee tegen zwerfafval de Sponck Stimuleringsprijs verdiende:

De winnaar was de inzamelbox. Die had ook onze stemmen vanwege de eenvoud, de haalbaarheid en het betrekken van de consument. Er staan al boxen bij 50 winkels en met de prijs kunnen ze hun plan verder ontwikkelen.

De afvalrand kreeg spontaan steun een gulle gift uit het publiek. En we zijn overtuigd dat we ook nog veel gaan horen van de robothond.

Beestachtige verpakkingen

In groepjes doken we  in concrete vraagstukken rond zwerfafval om oplossingen te bedenken. Onder begeleiding van facilitator Ariane van Mancius van @nownewnext keken wij hoe je in de ontwerpfase van verpakkingsmaterialen al het risico op zwerfafval beperkt. We kwamen uit op verpakkingsmaterialen die vanzelf oplossen in de natuur. Bv. omdat dieren het materiaal kunnen eten. Technisch is het mogelijk (denk aan zetmail, maïs, zaden). Maar de kosten zijn hoog, de productietijd is lang en het is nogal een uitdaging bij bv. vloeibare producten. Deze nadelen kunnen we oplossen door volume (op grote schaal ontwikkelen), door het vermijden van dure plastic tax en door te beginnen met producten die zich er makkelijk voor lenen. Zo waren er in totaal 8 presentaties van mogelijke oplossingen. En goed nieuws: elk idee is geadopteerd door een ondernemer uit de zaal! Now New Next pakt het plan voor eetbare verpakkingen op.
Paula en Wilma presenteerden het plan namens de groep. Zo kregen we meteen de kans om het publiek kort te vertellen wat CleanUp Hoorn doet!
Het was een inspirerende, gezellige, leerzame en bij vlagen heerlijk zonnige dag!

Op de Landelijke Opschoondag liepen 53 inwoners. van Hoorn mee met de Blikjesbingo. Er waren veel gezinnen met jonge kinderen bij. Ze verzamelden 498 blikjes plus heel veel ander zwerfafval in een uur tijd tussen de Roode Steen en het Julianapark.

In ruil voor de bingokaart kregen ze ijs van Slijs en live muziek van Kim & Peter. Het binnengekomen zwerfafval werd gesorteerd op blikjes, drankkartons, glaswerk en overig afval: we kregen spontaan hulp van de deelnemers. Vanaf 1 april komt er statiegeld op blikjes. Daarom gebruikten we deze Landelijke Opschoondag voor een nulmeting op drankverpakkingen. Volgend jaar herhalen we deze actie om te zien wat statiegeld op blikjes oplevert.

De helft is blik, een kwart drankkarton en een kwart glaswerk

In de zomer van 2022 kwam er al statiegeld op kleine plastic flesjes. Deze kwamen we vandaag nauwelijks tegen tussen het ingeleverde zwerfafval. Als we vandaag alleen keken naar drankverpakkingen in het zwerfafval, zagen we dat de helft uit blikjes bestaat, een kwart uit drankkartons en een kwart uit glaswerk (ook glas met statiegeld). We hopen daar volgend jaar minder van te zien én dat er geen verschuiving ontstaat naar niet-recyclebare alternatieven.

Tussen het restafval zaten veel snoepwikkels, sigarettenverpakkingen en peuken. We vonden ook een handdoek, een schoen en stripboeken van de bibliotheek in het water. Er zijn 33 zakken vol zwerfafval van straat gehaald in een uur tijd tussen de Roode Steen en het Julianapark, terwijl het er op het oog best netjes uitzag.

Statiegeld

Vanaf 1 april zit er €0,15 statiegeld op blikjes. Blikjes mogen best een deukje hebben. Maar als ze erg gedeukt of zelfs geplet zijn, worden ze niet meer herkend door de emballagemachine. Dus geen blikjes meer pletten!

Wil je meehelpen?

Met CleanUp Hoorn kun je elke maand meedoen aan activiteiten om zwerfafval te rapen. We staan elke maand in een andere wijk van Hoorn en een paar keer per jaar organiseren we een grote actie zoals vandaag. Via CleanUp Hoorn maak je kennis met zwerfafval rapen en ontmoet je andere inwoners. Samen kunnen we bovendien de impact goed laten zien. CleanUp Hoorn verzamelt data om problemen rond zwerfafval in kaart te brengen en gaat daarover in gesprek met de gemeente, ondernemers en inwoners. Samen voor een mooie stad. Schrijf je via onze homepage in voor updates in je mailbox, volg ons op Facebook of Instagram of sluit aan bij onze Facebookgroep of Whatsappgroep (stuur een mailtje aan cleanuphoorn@gmail.com met je telefoonnummer).

Bedankt!

Onze dank gaat uit naar de deelnemers: wat was het gezellig en wat hebben jullie hard gewerkt.

Veel dank aan Slijs voor het heerlijke ontvangst met ijs, koffie en thee.
En aan Kim & Peter voor de prachtige live-muziek.

Ook grote dank aan de instanties die ons steunen: Voor een mooie stad, de gemeente Hoorn, Intermaris, Stichting Netwerk en Puur Hoorn.

 

 

Wist je dat er vanaf 1 april 2023 statiegeld zit op blikjes? Dat is goed nieuws, gezien het succes van statiegeld op kleine plastic flesjes sinds vorige zomer. Tegelijkertijd maken we ons zorgen om misleidende alternatieven, zoals de drankkartons met een plastic laagje die niet gerecycled kunnen worden. Tijd voor een nulmeting op de Landelijke Opschoondag 2023 en een vergelijkbare actie volgend jaar: blijkt statiegeld dan een goede oplossing of geeft het slechts een verschuiving in soorten zwerfafval?

Wat, wanneer en waar?

Tijdens de Landelijke Opschoondag op zaterdag 18 maart brengen we met de gezellige Blikjesbingo in kaart welke soorten zwerfafval deze dag verzameld worden. We starten om 13:30 uur op de Roode Steen in Hoorn. Kom je Blikjesbingokaart ophalen en loop samen of op eigen gelegenheid richting het Julianapark. Onderweg verzamel je het zwerfafval dat je onderweg tegenkomt en streep je de soorten af op je bingokaart. Lever je buit tussen 14:30-15:00 uur bij ons in, we staan dan bij Slijs op het strandje in het Julianapark. Als beloning krijg je ijs van Slijs (of koffie/thee). Wij sorteren het ingeleverde zwerfafval ter plekke op blikjes, alternatieve verpakkingen en overig afval. Geniet van je ijs en van live muziek van Kim & Peter terwijl je wacht op de resultaten.

 

 

 

Wat heb je nodig?

Vooraf aanmelden is niet nodig.

We hebben een beperkt aantal materialen te leen op de Roode Steen. Neem bij voorkeur zelf een grijper en/of vuilniszakring mee. Beide zijn gratis verkrijgbaar bij het gemeentehuis tijdens openingsuren en je mag ze houden voor eigen gebruik. Wij zorgen voor vuilniszakken en de afvoer van het zwerfafval na afloop van deze actie. 

We zien je graag op 18 maart!

Terugblik op onze PlasticvoorPizza actie voor de Landelijke Opschoondag 2022:

Bekijk de video hieronder en lees over het resultaat in ons nieuwsbericht van vorig jaar. 

 

 

Piepschuim, foliesnippers, tennisballen en een snoeischaar, dat waren de bijzondere vondsten bij de CleanUp Karavaan in Zwaag op 11 februari.

 

De opkomst was groot (niet iedereen staat op de groepsfoto bij dit bericht) en er zijn 17 zakken zwerfafval van straat gehaald. AH trakteerde ons op koffie, thee en heerlijke koeken.

 

 

‘Iedereen brengt iets eigens in de groep. Ik ben een doener, ik ben van de praktische oplossingen om het opruimen makkelijker en zichtbaar te maken.’

CleanUp Hoorn is een groep vrijwillige Stadsmakers: inwoners van Hoorn die onze stad mooier willen maken door Hoorn schoon te houden. We organiseren gezamenlijke acties om iedereen enthousiast te maken om zelf bij te dragen. Maar je kan ons ook tegenkomen als we individueel op stap gaan.

We stellen onszelf de komende tijd één voor één aan je voor: 

Hoi, wie ben je?

Ik ben Dirk, ik ben 69 jaar. Ik ben heel gelukkig getrouwd en ik heb twee kinderen en twee kleinkinderen. Ik ben altijd werkzaam geweest in de autobranche, eerst als monteur en later als service manager. Nu ik met pensioen ben, ga ik er graag op uit met de camper. Ik doe zelf het onderhoud, maar ook aanpassingen en vernieuwingen aan de camper. Wandelen is mijn gezamenlijke hobby met mijn vrouw. Dit jaar lopen wij o.a. voor de 13e keer de Nijmeegse vierdaagse, maar we doen ook de Alkmaarse vierdaagse en andere wandelingen.

Waarom ben je bij CleanUp Hoorn aangesloten?

Het valt me op hoeveel zwerfafval er ligt en daar erger ik me aan. Waarom gooien mensen hun troep zo achteloos weg in de natuur? Ik maak me zorgen om de gevolgen voor het milieu en daarom vind ik het belangrijk om iets tegen zwerfafval te doen. Ik las een oproepje van Margreet (van CleanUp Hoorn, red.) in een krantje. Ze zochten een wijkcoördinator die signaleert hoe het met zwerfafval gaat in de eigen buurt en die andere inwoners enthousiasmeert om mee te doen. Ik heb meteen mijn buurman Arie gepolst en zo hebben we ons samen aangemeld.

Wat vond je de leukste actie tot nu toe?

Ik vond de PeukMeuk actie afgelopen zomer erg leuk. Ik had een grote doorzichtige koker gemaakt om alle verzamelde peuken in  te storten. Ik vind het mooi om zulke praktische oplossingen te verzinnen voor CleanUp Hoorn. Ik kom elke keer met auto en aanhanger vol materialen naar onze activiteiten. We hangen de vlag aan de aanhanger, zetten de partytent op en stallen de materialen uit rond een klaptafel. Zo zijn we direct heel zichtbaar. Je ziet dat we elkaar allemaal versterken bij CleanUp Hoorn: ieder brengt iets eigens in en samen maken we er een succes van.

Wat doe je buiten de activiteiten van CleanUp Hoorn?

Ik kijk hoe ik het huis goed kan verduurzamen. Ik ben nu bezig met isolatie. Ik ben een klusser dus probeer zoveel mogelijk zelf in en om het huis te doen, maar ook bij de kinderen doe ik klusjes. En ik ben bezig met het inrichten van een unit in een bedrijvenverzamelgebouw. Ik heb dezel ‘kaal’ gekocht zodat ik het helemaal naar eigen zin kan afmaken.

Heb je nog een tip of boodschap?

Denk na voor je iets in de natuur weggooit! Het is toch niet zo moeilijk om het in een afvalbak te gooien. Zorg goed voor onze natuur.

22.000 peuken voor PeukMeuk, 30 zakken vol zwerfafval voor de landelijke Opschoondag en nog veel meer vuilniszakken vol lege verpakkingen, blikjes, glas, karton, dopjes, lollystokjes, vuurwerkresten… tijdens onze maandelijkse rondes. Wat hebben we samen veel zwerfafval van straat gehaald! Een paar hoogtepunten:

De foto’s van de collage en nog veel meer andere kiekjes van 2022 vind je terug op ons instagram account @cleanuphoorn of op de wall of fame op onze homepage. Heb je zelf foto’s van gezellige momenten of mooie resultaten met CleanUp Hoorn? Post ze met #cleanuphoorn op instagram, dan verschijn je vanzelf op onze wall of fame.

Tot slot het belangrijkste: Bedankt voor jouw inzet om Hoorn zwerfafvalvrij te maken in 2022 en op naar een schoon 2023! Zien we je snel bij de Karavaan en onze andere acties?

We beginnen het jaar goed met meteen een extra opruimactie: we doen mee aan Gelukkig Schoonjaar van Schoon Westfriesland. Op 7 januari worden op verschillende plekken in West-Friesland extra initiatieven georganiseerd om het nieuwe jaar opgeruimd te beginnen. CleanUp Hoorn gaat tussen 10:00-11:30 uur aan de slag in Hoorn Kersenboogerd. Doe je ook mee? Neem je grijper of afvalring mee, we hebben ter plekke maar een beperkt aantal te leen. Heb je nog geen grijper of ring? Deze kun je gratis afhalen in het gemeentehuis tijdens openingsuren.

Tip: laat via Facebook @cleanuphoorn weten dat je meedoet. Maak je foto’s tijdens de opruimactie? Deel deze op instagram met #cleanuphoorn en verschijn automatisch op de wall of fame op onze homepage!

Schoon Westfriesland

Schoon Westfriesland is een verzamelnaam voor de gezamenlijke acties van verschillende zwerfafval initiatieven binnen Westfriesland. Een goed begin voor ons mooie landschap, een veiligere omgeving voor mens en dier en meer bewustwording rondom het probleem van zwerfafval is hun doel. Na het succes van vorig jaar hopen zij ook dit jaar met zo veel mogelijk mensen zo veel mogelijk zwerfafval uit het Westfriese milieu te halen. Wil je op een andere locatie deelnemen? Kijk op de Facebookpagina van Schoon Westfriesland voor meer informatie of e-mail de organisatie.

In november stond onze CleanUp Karavaan bij winkelcentrum De Grote Beer in de Grote Waal.
Met 12 enthousiaste vrijwilligers haalden we in een uur tijd 13 vuilniszakken zwerfafval van straat, plus een fixi melding voor afval dat niet in de zakken paste. Er lagen vooral veel verpakkingen (blikjes!). We vonden een mooie voetbal die een tweede leven krijgt.
Wil je ook aansluiten om Hoorn een stukje schoner = mooier te maken? Op zaterdag 10 december staan we van 10:00-11:00 bij De Korenbloem in Risdam.

Op World Cleanup Day gaven vrijwilligers over de hele wereld de planeet een schoonmaakbeurt. In Hoorn haalden we ruim 15 vuilniszakken vol zwerfafval van straat in 1,5 uur tijd.

En dat alleen al op het rondje (nou ja: eerder vierkantje) Dal – Gouw – Nieuwsteeg – Grote Noord – Dal.
Vergeleken met vorige jaren kwamen we beduidend minder plastic flessen tegen (jeeejjj voor statiegeld), des te meer blik en ook opvallend veel kapot glas. Heb je ons zien lopen met onze vrolijke karavaan?

Onze actie bleef niet onopgemerkt: we kregen veel enthousiaste reacties en de FEBO Hoorn trakteerde ons op patat.

Dank aan iedereen die vandaag meeliep – door weer en wind!

Elke maand organiseren we een schoonmaakactie in een andere wijk in Hoorn. Kom ook gezellig meedoen: in een uurtje maken we Hoorn weer een stuk schoner dus mooier. Kijk op onze webagenda wanneer je aan kan sluiten bij de CleanUp Hoorn Karavaan.

1 peuk zit vol met chemicaliën en vervuilt 8 liter grondwater. Dus gooi nooit meer een peuk op straat! En spreek anderen hierop aan. Stop je peuk in een leeg Smint blikje en gooi het thuis weg.

CleanUp Hoorn is een groep vrijwillige Stadsmakers: inwoners van Hoorn die onze stad mooier willen maken door Hoorn schoon te houden. We organiseren gezamenlijke acties om iedereen enthousiast te maken om zelf bij te dragen. Maar je kan ons ook tegenkomen als we individueel op stap gaan.

We stellen onszelf de komende tijd één voor één aan je voor: 

Hoi, wie ben je?

Ik ben Margreet, en ben 62 jaar.
In Den Haag liggen mijn wortels, daar heb ik ook lang op hoog niveau aan synchroonzwemmen gedaan. Ondertussen woon ik al 36 jaar in Hoorn Kersenboogerd. Vanwege meerdere chronische ziektes ben ik helaas in de Wao geraakt, dat was een teleurstelling omdat ik de leukste baan had die ik me maar kon wensen. (bij Esdégé-Reigersdaal)

Waarom ben je bij CleanUp Hoorn aangesloten?

Mijn boodschappen doe ik altijd op de fiets en ik zag steeds vaker zwerfafval liggen waar ik me ook steeds meer aan ging ergeren. Ik kon 2 dingen doen: mij blijven ergeren of er iets aan doen.
Zodoende begon ik het zwerfafval wat ik tegenkwam op te rapen, in mijn fietstas te doen en thuis in de goede kliko weg te gooien. Het gevaar is echter, als je eenmaal begint zie je ook steeds meer zwerfafval liggen. Ondertussen had ik een grijper van de gemeente gekregen en had ik de app ‘Litterati’ ontdekt.
Met deze app kan je bijhouden waar het zwerfafval ligt en ook wat het is en van welk merk.
Via Rob Bennis (Voor een Mooie Stad) kwam ik in contact met Marije van Haarlem (zie Ontmoet CleanUp Hoorn: Marije)  die ook tijdens het opruimen van zwerfafval Litterati gebruikte. Van het één kwam het ander en voor we het wisten hadden we CleanUp Hoorn opgericht waar we ondertussen een heel leuk team met betrokken stadsgenoten zijn. Samen kunnen we meer bereiken.
Daarom volg ik ook veel andere initiatieven in het land.

Wat vond je de leukste actie tot nu toe?

De leukste actie tot nu toe vind ik eigenlijk alle activiteiten waarbij mensen actief zijn om zwerfafval op te ruimen. Natuurlijk hebben we een hele leuke Afvalloterij gehouden, was de actie PeukMeuk al 2 x een succes, maar juist de onverwachte ontmoetingen geven mij veel plezier.
Als ik met mijn fiets stop om op een parkeerplaats troep op te ruimen en er komen kinderen op mij af die vragen waarom ik dat doe, dan ontstaat er vaak een leuk gesprek en gaat mij grijper van hand tot hand en komen uit alle hoeken en bosjes nog blikjes, pakjes van drinken, sigarettenpakjes en veel stukjes plastic. De peuken zijn met een grijper voor kinderhanden moeilijk te pakken, dus die laten we maar liggen. Als de parkeerplaats schoon is zwaaien ze me uit en vragen wanneer ‘de juf’ weer komt.
Maar ook een groep jongeren op scooters die hun waardering roepen en hun duim opsteken, net als de fietser die zijn fiets  wegzet en spontaan mee gaat rapen.
Ook vertellen mensen mij regelmatig dat zij ook zwerfafval opruimen bij hun in de buurt. Al met al er zijn steeds meer mensen bezig met het schoner maken van de buurt. Ik geloof echt dat een schone buurt een veiligere buurt is waar men meer naar elkaar omkijkt en er minder criminaliteit is.
Dat wil toch iedereen?

Wat doe je buiten de activiteiten van CleanUp Hoorn?

Tja, helaas is mijn energie echt beperkt, dus na actief te zijn geweest moet ik echt mijn rustmomenten pakken. Ik kan wel zeggen dat mijn betrokkenheid voor de wijk Kersenboogerd groot is, op allerlei manieren probeer ik mijn steentje bij te dragen. Hier gaat behoorlijk veel tijd in zitten, dus veel tijd voor andere dingen heb ik niet.

Ik kom steeds meer mensen tegen die zich ook inzetten voor een betere buurt of wijk, maar vaak zonder zichzelf op de voorgrond te plaatsen. Ik hoop dat al die mensen die zo positief bezig zijn gezien worden en dat hun bijdragen een positief effect hebben op anderen, dan kan Hoorn een stad worden waar het voor iedereen fijn is om te wonen.

Heb je nog een tip of boodschap?

Die heb ik voldoende! Maar omdat ik me zo verbaas over het aantal schadelijke peuken die ik op straat (en in bosjes en plantsoenen) vind, hoop ik dat iedereen zich bewust is van de schadelijkheid van een peuk.
1 peuk zit vol met chemicaliën en vervuilt 8 liter grondwater. Dus gooi nooit meer een peuk op straat! En spreek anderen hierop aan.
Soms is het een gewoonte en denkt men er amper over na. Maar zolang er nog mensen zijn die peuken uit het raam gooien, of in een put doen is er nog veel werk aan de winkel.
Oplossingen zijn er ook. De meest simpele is een metalen doosje van Smint, je stopt je peuk er zo in en gooit het thuis weg.

Sluit elke maand in een andere wijk van Hoorn aan bij de vrolijke CleanUp Hoorn Karavaan: samen maken we Hoorn een stuk mooier en het is ook nog eens gezellig!

De Karavaan vervangt de eerdere Trashdates van CleanUp Hoorn. In plaats van maandelijks tegelijkertijd in verschillende wijken aan de slag te gaan, verzamelen we voortaan in één wijk voor meer gezelligheid en zichtbare impact. In de maanden waarin er een landelijke actie op de agenda staat, komt dat event in plaats van de Karavaan.

Iedereen is welkom!

Je herkent de Karavaan aan de groene vlaggen, de materialen en de vrolijke vrijwilligers van CleanUp Hoorn. Iedereen is welkom, dus neem gezellig je (klein)kinderen, buren, kennissen en collega’s mee.

Blijf op de hoogte

Liever andere tijd, andere plek, maar wel samen?

Wil je graag in je eigen wijk of op een andere dag aan de slag, maar niet in je eentje? Word lid van onze Facebookgroep en doe zelf een oproep. Je mag daar ook de resultaten delen van je eigen acties of oplossingen voorstellen voor zwerfafval. Als je foto’s van je eigen acties deelt op Instagram, vergeet dan niet #CleanUpHoorn toe te voegen. Je foto verschijnt dan op de Wall of Fame op onze website!

 

Zaterdagmiddag 2 juli stond CleanUp Hoorn op het Kerkplein voor de landelijke actie PeukMeuk. Ons doel? Zoveel mogelijk peuken van de straten rapen en aandacht vragen voor het peukenprobleem. Want met het plastic in de filter, vervuilt elke peuk die op straat belandt maar liefst acht liter grondwater.

Volle emmertjes
Om half 2 luidde het startsein op het kerkplein: iedereen die wilde, kon meehelpen met peuken rapen in de binnenstad. Zo’n twintig mensen haakten aan en gingen met grijper of tangetje op pad om peuken van de straten te rapen. Een uur later kwamen ze met volle emmertjes weer terug bij de kraam van CleanUp Hoorn.
Vorig jaar ruimden de deelnemers in Hoorn 5673 peuken op. Dit jaar waren dat er veel meer: ruim 22.000. Sommige mensen hadden van tevoren al in hun eigen wijk peuken geraapt en namen de buit mee.

Bewustwording
De actie trok de aandacht van veel bezoekers in de binnenstad en leidde bij veel mensen tot een stukje bewustwording. ‘Het is heftig om te zien hoeveel peuken er op straat liggen, nu je er zo mee bezig bent valt dat pas echt goed op’, zegt één van de deelnemers. ‘Onderweg vroegen veel mensen ons waarom we dit deden. Als je dan vertelt hoe vervuilend zo’n peuk is, blijkt dat veel mensen daar geen weet van hebben. We zorgen met deze actie echt voor een stuk bewustwording.’

Prijzenregen
Voor elke 50 gram aan geraapte peuken ontvingen de deelnemers een lot voor de PeukMeuk loterij waarmee ze kans maakten op één van de mooie prijzen die Hoornse ondernemers beschikbaar stelden.
Ook voorbijgangers maakten kans op een prijs. Zij mochten raden hoeveel peuken er om 14:30 uur in de buis zaten die bij de kraam stond. De drie deelnemers die het dichtst bij het werkelijke aantal zaten (11.636) wonnen elk een cadeaubon van respectievelijk Goos, Burgers en Las Fritas. De prijswinnaars zijn inmiddels geïnformeerd.

Met dank aan onze sponsoren!
CleanUp Hoorn wordt gesteund door Intermaris, Stichting Netwerk, Puur Hoorn, Vrijwilligerspunt Westfriesland en Voor een mooie stad.
De lokale actie PeukMeuk van CleanUp Hoorn werd mede mogelijk gemaakt door Goos, Burgers, Las Fritas, Koffie van Hoorn, het Huis Verloren, IJssalon De Mient, De Spellenhoorn, Stadsspeeltuin De Speelhoorn, De Molensteen, Wout’s Beerhouse, de Bakker van Hoorn en Haai2Go.

Wist je dat er plastic zit in het filter van een sigaret? En dat één peuk die op straat belandt, acht liter grondwater vervuilt? Tijdens de landelijke actie PeukMeuk ruimen we daarom zoveel mogelijk peuken op. Vorig jaar ruimden we in Hoorn 5673 peuken op. Ons doel dit jaar: 6500. Samen gaan we dit vast halen, dus: doe je mee? Je maakt kans op mooie prijzen bij onze PeukMeuk loterij.

Wanneer en waar?
Op zaterdag 2 juli staan we vanaf 13:30 op het Kerkplein in Hoorn, bij Goos. Kom samen peuken rapen in de binnenstad en/of neem peuken mee die je in je eigen wijk hebt geraapt. Lever je buit vóór 14:30 bij ons in en krijg een lot voor elke 50 gram aan peuken. Je hoeft ze niet te tellen, wij wegen je verzamelde peuken en weten zo hoeveel het er ongeveer zijn.

Maak kans op een mooie prijs!
Rond 14:45 uur maken we de score bekend en dan is het tijd voor de PeukMeuk loterij. Heb jij een winnend lot? Voor de prijzen houden we rekening met jong tot oud, dus kinderen kunnen ook meedoen.

Wat heb je nodig?
De peuken zijn het makkelijkst te rapen met huishoudhandschoenen of een schaar. Een veger is handig om de peuken uit voegen te halen. Verzamel ze in een zip-bag. Begin je thuis al eerder met peuken rapen voor deze actie? Geweldig! Bewaar ze in een zip-bag in een leeg kwarkemmertje of glazen pot met deksel tegen de geur.

We zien je graag op 2 juli!
(Vooraf aanmelden is niet nodig)

“Begin klein! Even een plastic zakje oprapen van straat en weggooien draagt ook bij.”

(meer…)

Tijdens de Landelijke Opschoondag op 19 maart organiseerde CleanUp Hoorn de actie Plastic for Pizza. Meer dan 30 inwoners deden mee! Vanuit hun eigen wijk (Kersenboogerd, Risdam, Venenlaan, Binnenstad en Hoorn Noord) liepen ze naar het Julianapark om het zwerfafval in te leveren dat ze onderweg tegenkwamen: vooral blikjes, sigarettenpeuken, verpakkingsmaterialen – en ook een autovelg en geld. Maar het meest bijzondere dat deelnemers vonden was toch echt: elkaar!

Opvallend veel deelnemers (inclusief hele gezinnen) namen voor de allereerste keer een grijper ter hand. Veelgehoorde reacties waren: “In je eentje begin je toch niet zo snel, maar zo samen is het gezellig” en “Met een groep zie je beter dat je er iets mee bereikt” en “Op deze manier wil ik wel vaker zwerfafval rapen”. Precies daarom organiseert CleanUp Hoorn elke tweede zondag van de maand Trashdates in verschillende wijken: gezellig samen een uurtje in de frisse buitenlucht aan het werk voor een schone stad. Je kan aansluiten wanneer en waar je wil, voor meer informatie zie de agenda op deze website.

Als dank voor de inzet om Hoorn een stukje schoner te helpen maken, trakteerde Slijs bij het eindpunt in Julianapark op verse pizza. Zij introduceerden daar ook de herbruikbare pizzabezorgdoos. De kartonnen doos kan namelijk niet met het oud papier gerecycled worden vanwege de etensresten, dus hiermee helpt Slijs ook om het (zwerf)afvalprobleem in Hoorn te reduceren.

CleanUp Hoorn bedankt iedereen die zich heeft ingezet tijdens Plastic for Pizza! Dankzij jullie kunnen we terugkijken op een mooie dag met een prachtig resultaat!

Plastic for Pizza werd mede mogelijk gemaakt door:

Help mee om Nederland zwerfafvalvrij te maken tijdens de Landelijke Opschoondag op zaterdagochtend 19 maart. Ook in Hoorn kun je je steentje bijdragen tijdens Plastic for Pizza, een initiatief van CleanUp Hoorn. Wandel samen met stadsgenoten vanuit jouw wijk naar het Julianapark en ruim onderweg zwerfafval op. Als dank voor jouw inzet trakteert Slijs je na afloop op een pizzapunt tijdens een feestelijke afsluiting bij hun horecapunt aan het strandje, waarbij ze meteen hun innovatieve, recyclebare pizzadoos introduceren.

Start: Zaterdag 19 maart om 10 uur vanuit jouw wijk
Vanuit verschillende wijken in Hoorn lopen we richting het Julianapark in Hoorn. Bij elk startpunt heten vrijwilligers van CleanUp Hoorn je welkom. Daar kun je ook wijkgenoten ontmoeten om samen mee te lopen. Er zijn startpunten in de volgende wijken:

Heb je zelf geen afvalgrijper en vuilniszakring? Haal deze vooraf gratis op bij het gemeentehuis (op werkdagen tijdens openingstijden). Vergeet niet om thuis ook de gratis app Litterati te installeren: onderweg kun je het zwerfafval registreren zodat we het afvalprobleem samen in kaart kunnen brengen. De vrijwilligers van CleanUp Hoorn leggen je graag uit hoe de app werkt.

Feestelijke afsluiting in het Julianapark in Hoorn
Vanaf 11:30 ontmoeten we elkaar vanuit de verschillende wijken in het Julianapark bij pizzeria Slijs. Lever jouw zak met zwerfafval in bij de vrijwilligers van CleanUp Hoorn en krijg een muntje waarmee je direct een heerlijke pizzapunt kunt halen. Rond 12:00 uur presenteert Slijs haar nieuwe, recyclebare pizzadozen als een van de eerste pizzeria’s in Nederland. De normale doos van een bezorgpizza hoort namelijk niet bij het oud papier, omdat de etensresten het onmogelijk maken om het karton te recyclen. Met de nieuwe dozen draagt Slijs dus ook bij aan een schonere stad.

Het resultaat: een schonere stad, nieuwe ontmoetingen en een gezellige ochtend!
De gemeente zorgt ervoor dat al het verzamelde afval wordt opgehaald. HVC zal het afval uiteindelijk deels recyclen. Resultaat: Hoorn is weer een stukje schoner, en we hebben een gezellige ochtend gehad met stadsgenoten die je wellicht nog niet eerder had ontmoet.

Aanmelden
Meld je uiterlijk vrijdag 18 maart aan via het aanmeldformulier en geef daarbij aan vanuit welke wijk je meeloopt.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over CleanUp Hoorn via de ze website en volg ons op Facebook of Instagram: @CleanUpHoorn.

CleanUp Hoorn is dé community in Hoorn die zich inzet om Hoorn zwerfafvalvrij te houden. Samen met inwoners uit verschillende wijken in Hoorn organiseren we acties zoals de maandelijkse trashdates. Omdat we in alle wijken van Hoorn actief willen zijn, zoeken we enthousiaste vrijwilligers die als wijkcoördinator willen helpen bij het organiseren van opschoonacties in hun wijk.

We zijn op zoek naar wijkcoördinatoren voor deze wijken :

Wat ga je doen als wijkcoördinator?


Zet je in voor een schone wijk en meld je aan!

Vind je het leuk om als wijkcoördinator een steentje bij te dragen aan een schone wijk?
Stuur dan een email naar Cleanuphoorn@gmail.com en geef daarbij aan voor welke wijk je je aanmeldt. Wij nemen snel contact met je op om nader kennis te maken en je meer informatie te geven. Is er een buurtgenoot, sportmaatje of vriend(in) met wie je deze rol samen op zou willen pakken? Meld je dan gerust aan met z’n tweeën.

De actie Gelukkig Schoonjaar was een groot succes! Daarom organiseert CleanUp Hoorn voortaan elke 2e zondag van de maand trashdates in verschillende wijken van Hoorn. De eerstvolgende is op zondag 13 februari. Loop je mee?


Wat is een trashdate?

Een trashdate is een wandeling waarbij je zwerfafval in je wijk opruimt en tegelijkertijd stadsgenoten ontmoet.
Tijdens elke trashdate zijn er verzamelpunten waar we elkaar treffen en jij je wandeling kunt starten. Samen met een stadsgenoot of alleen, dat mag natuurlijk ook!


Verzamelpunten 13 februari

  • 10.00 – 11.00 Kersenboogerd
    Ter hoogte van de Vomar / Zeeman op het Betje Wolffplein is het verzamelpunt, hier is Margreet aanwezig.
  • 11.00 – 12.00 Venenlaankwartier / Hoorn-Noord 
    In het Engelse park is het verzamelpunt, hier zijn Marieke en Wilma aanwezig.
  • 11.00 – 12.00 Jeudje / Pakhuisstraat
    Bij de Volière is het verzamelpunt, hier is Maartje aanwezig.


Niet vergeten…

Vragen?
Heb je vragen over de trashdates of wil je meer weten over CleanUp Hoorn?
Stuur dan een e-mail naar cleanuphoorn@gmail.com.

We zien je graag op zondag 13 februari bij één van de verzamelpunten!
Vooraf aanmelden is niet nodig.

Doe je mee met deze eerste van een maandelijkse trashdate? De bedoeling is om met groepjes van maximaal twee personen zwerfafval te rapen in Venenlaankwartier/Hoorn-Noord en de Kersenboogerd. Iedereen kan zo meedoen, ook onder de huidige omstandigheden! Je kunt vanaf huis naar de locatie lopen en daar de volle zak inleveren, of je vertrekt vanaf de locatie om samen met iemand anders op pad te gaan.

Venenlaankwartier / Hoorn-Noord  
Tussen 11 en 12 uur zijn Marieke en Wilma namens CleanUp Hoorn in het Engelsepark.

Kersenboogerd
Tussen 10 en 11 uur is Margreet namens CleanUp Hoorn aanwezig voor de Vomar/Zeeman.

Wil je ook bijdragen aan het verzamelen van data over wat er opgeruimd is, dat zou mooi zijn! Weet je niet hoe je dat kan doen dan kan je een uitleg krijgen over het gebruik van de apps Litterati, plastic Avengers of Helemaal Groen. Gewoon lekker wandelen en opruimen is natuurlijk ook prima🙂 Heb je nog geen grijper? Deze kun je kosteloos afhalen bij het Stadhuis. Mocht dit niet lukken dan kun je ons altijd even mailen.

We hopen wel op veel foto’s met de #cleanuphoorn en #gelukkigschoonjaar.
Je foto’s kan je ook sturen naar: cleanuphoorn@gmail.com

Voor 2022 zoeken de “Waalprikker” vrijwillige begeleiders van de groep kinderen die nu al maandelijks op pad gaan, maar ook mensen die het zelf leuk vinden om mee te lopen.

Heb zin om je hiervoor in de zetten?

1 x per maand, op de laatste zaterdag van de maand.

Wil je meehelpen maar kun je niet iedere maand? Geen probleem. We zijn al blij met alle hulp en zullen samen kijken wat haalbaar is.

Momenteel loopt deze enthousiaste groep in de ochtend en middag in tijdsblokken van maximaal 2 uur: 10.00-12.00 van 12.00-14.00 en 14.00-16.00 uur.

Spullen zijn aanwezig in het wijklab.


Het kan ook zijn dat er een poule is van begeleiders/rapers die de ene keer wel en de andere keer niet meegaan.
Er zijn nog vele invullingen mogelijk.

Prioriteit is het vinden van mensen die mee willen lopen.
 

Men kan zich opgeven bij: t.noordeloos@hoorn.nl of bij ons: cleanuphoorn@gmail.com

Op zaterdag 18 september is het World CleanUp Day. Burgerinitiatief CleanUp Hoorn roept de inwoners van de stad op om deze dag te helpen Hoorn zoveel mogelijk zwerfafvalvrij te maken. 

Doe ook mee
In verschillende delen van Hoorn wordt zwerfafval geraapt door vrijwilligers, en kun jij hier ook aan meedoen. Volg alle activiteiten en deel mee via onze Facebookgroep en Instagram.

Locaties in Hoorn
Deze dag hebben we zes ontmoetingspunten in Hoorn waar je terecht kunt tussen 10.00 uur en 13.00 uur. Hier kun je de volle vuilniszak kwijt en samen met andere rapers de dag afsluiten met een kopje koffie.

De locaties zijn:

Heb je nog een afvalgrijper nodig voor deze dag? Haal deze dan vóór 18 september gratis op bij Gemeente Hoorn Stadhuis, tussen 08:00 en 17:00 uur.

Heb je zwerfafval opgeraapt? Dan kun je dit als volgt netjes opruimen;
– Volle vuilniszakken mag je in openbare prullenbakken of containers weggooien. Is deze vol? Knoop de zak dan aan de prullenbak. Dit wordt dan zo snel mogelijk door de gemeente opgehaald.
– Keer terug naar één van onze verzamelpunten, en lever hier je vuilniszak in.

@CleanUpHoorn #CleanUpHoorn

Heb je een fotomoment vastgelegd van het zwerfafval rapen? Deel hem dan vooral met ons via @cleanuphoorn, de hashtag #CleanUpHoorn of op onze Facebookpagina CleanUp Hoorn. We zien graag alle vrijwilligers voorbij komen die helpen een steentje bij te dragen aan een schone stad, en onderdeel worden van dé zwerfafval community van Hoorn.

WORLD CLEANUP DAY – CLEANUP HOORN
Datum: zaterdag 18 september, 2021
Start: 10:00 uur
Einde: 13:00 uur

Voor de acties van CleanUp Hoorn zijn we op zoek naar uitbreiding van het team. Vind jij een schone stad ook belangrijk en help je graag om dat te verwezenlijken? We kunnen je hulp goed gebruiken! Nu hoor ik je denken: ‘Wat wordt er van mij verwacht?’ Denk hierbij aan de voorbereidingen of helpen op de dag zelf. Want: vele handen maken licht werk. Doe je mee? Stuur dan een mail naar: cleanuphoorn@gmail.com

 

In het filter van iedere sigaret zit plastic.
Als peuken op straat worden gegooid zal dit plastic niet verdwijnen.Wel zorgt iedere weggegooide peuk ervoor dat 8 liter grondwater vervuilt.
Vaak worden peuken op straat gegooid uit gewoonte. Binnenshuis wordt meestal niet meer gerookt, dus gooien we de peuk ook buiten weg.
Mensen weten vaak niet dat peuken zo ontzettend schadelijk zijn.
Het is ook niet netjes om dat wat je niet nodig hebt gewoon op de grond te gooien.

Maar we kunnen hier iets aan doen.
Vertellen dat peuken zoveel schade aanrichten. En dat het belangrijk is om peuken op de juiste manier op te ruimen. Dus ook zeker niet weggooien in een put.
De sigarettenindustrie wil niet geloven dat er zoveel schadelijke peuken op straat terechtkomen. Daarom gaan in Nederland, op heel veel plaatsen mensen in kaart brengen waar de peuken liggen. Daar hebben we alle hulp bij nodig.  Meer informatie over het Plastic Peuken Collectief vind u hier.

Dus doe je mee met de actie Peukmeuk 2021 op zaterdag 10 juli 2021?

Hoe gaat het in zijn werk?
Deelnemers gaan op pad in de omgeving die ze zelf willen.
Vaak liggen er peuken bij bushaltes, stations, winkelcentra en op parkeerplaatsen.
Raap de peuken op, bijvoorbeeld met een klein tangetje, met de grijper of een pincet.
Maar als het er heel veel zijn is het handiger om een stoffer en blik te gebruiken.
Doe de peuken in een bakje, tasje of emmertje.
Je mag ze tellen, maar dat hoeft niet.
De verzamelde peuken kan je tussen 13.00 en 14.00 uur inleveren op één locatie in Hoorn.

Dat is de wijkcentrum de Zaagtand op de Sint Eloystraat 106.

Ben je niet in de gelegenheid om langs het wijkcentrum te komen?
Je kunt je foto’s en aantallen (geteld of gewogen) en de wijk waar je hebt gelopen, door geven aan cleanuphoorn@gmail.com.

CleanUp Hoorn zal ervoor zorgen dat de peuken die zijn gevonden in Hoorn meetellen bij de landelijke actie.
Als je je peuken inlevert vermeldt dan in welke wijk je ze hebt gevonden.
Natuurlijk is er dan ook de gelegenheid je ervaringen te delen onder het genot van een kopje koffie.

Het zal de eerste keer zijn dat we in Hoorn meedoen.

Hier kunt u zich aanmelden.

Op zaterdag 29 mei gingen heel wat inwoners van Hoorn de straat op om daar zwerfafval op te ruimen.
In verschillende wijken kon men vanaf 10.00 uur op een centraal punt iets te drinken krijgen en werden er soms matches gemaakt van rapers die elkaar nog niet kenden, maar deze ochtend wel samen op pad zouden gaan.

Wie konden er eigenlijk meedoen?
Dat is heel simpel te vertellen: iedereen!
Er was een grote groep van Intermaris die op hun vrije zaterdag de grijper ter hand namen en heel wat zwerfafval op hebben geruimd.
Daarnaast waren er mensen die al vaker zelfstandig op pad gaan om hun eigen wijk schoon te maken en het nu leuk vonden om eens met anderen op pad te gaan.
Ook waren er een paar leerlingen van het OSG die op deze manier hun maatschappelijke stage vervulden.
Behalve heel veel zwerfafval ophalen waren er mooie gesprekken en was het fijn om weer andere mensen te zien en te spreken.
Dit merkte je ook aan de wijkbewoners die even langskwamen en met interesse vroegen wat er aan de hand was?
Na zo’n lange tijd kwam er weer een beetje levendigheid in de wijk.
De kopjes koffie en thee werden zeer gewaardeerd.

Na 3 uurtjes op pad te zijn geweest werden de volle vuilniszakken weer ingeleverd bij het ontmoetingspunt.
Sommige volle zakken waren al eerder in een openbare prullenbak beland.
Zo’n zak vol zwerfafval kan behoorlijk wat wegen, dus op een gegeven moment was men blij dat die niet meer getild hoefde te worden.

Het was de eerste keer dat we als CleanUp Hoorn meededen aan NLdoet, en het is zeker voor herhaling vatbaar.
Natuurlijk waren er dingen die niet helemaal naar wens zijn gegaan, maar dat kunnen we de volgende keer alleen maar verbeteren.
Fijn was het dat Lars van de gemeente Hoorn in de middag ruim 60 zakken op heeft gehaald van de verschillende locaties.

Nog 1 woord van dank aan iedereen die zich heeft ingezet om deze dag een mooie bijdrage te leveren aan een schone stad.

Bedankt!

 

Na de succesvolle Landelijke Opschoondag in maart grijpen we nu NLdoet aan om Hoorn weer zwerfafvalvrij te maken. Het doel is om weer zoveel mogelijk inwoners enthousiast te maken om ook een rondje te gaan lopen in hun buurt of wijk.

Koffie & iets lekkers
Uit de feedback die we hebben ontvangen bleek dat er behoefte is aan een punt waar je ook je afval kwijt kunt. Daarom hebben we deze keer speciale wijkpunten ingericht waar je je zwerfafval kunt achterlaten en ook nog eens wordt getrakteerd op een gratis kopje koffie of thee met wat lekkers. Bij elk punt staat één van onze vrijwilligers. Zie onderstaande poster voor de locaties.

Samen lopen?
In plaats van ‘matches’ willen we nu kleine groepjes per wijk vormen. Dus vind je het leuk om buurtgenoten te ontmoeten en samen te lopen? Meld je dan aan van de website en krijg een locatie en tijd door om elkaar te ontmoeten op zaterdag 29 mei tussen 10:00 en 13:00.

Vomar sponsort CleanUp Hoorn tijdens de Landelijke Opschoondag, zij hebben gezorgd voor heerlijk fruit. We konden hier 5 tassen van maken welke we hebben gegeven aan mensen die zich al bij de voorbereiding hadden ingezet om de Landelijke Opschoondag tot een succes te maken. Het liefst hadden we iedereen een stuk fruit willen geven, maar vanwege de maatregelen was dit niet mogelijk. Dit was de eerste keer dat wij van dit aanbod gebruik hebben mogen maken. We hopen dat we ook bij volgende acties een beroep mogen doen op deze supermarkt.

Zaterdag 20 maart 2021 was de Landelijke Opschoondag. Wij als CleanUp Hoorn sloten ons daar graag bij aan. We hebben een geslaagde dag kunnen realiseren. Door de Coronamaatregelen was het niet mogelijk om van een gezamenlijk startpunt te vertrekken, ook een gezamenlijke afsluiting zat er niet in. Maar wij laten ons niet tegenhouden, dus iedereen ging in een deel van een wijk aan de slag om het zwerfafval op te ruimen. Soms alleen, maar anderen gingen ook met een vriend, vriendin, buurvrouw etc. op pad. Anderen waren met het hele gezin, maar ook werden mensen op eigen verzoek gekoppeld aan een andere deelnemer. Iedereen kon ‘gewapend’ met grijper, handschoenen en een grijper ten strijde gaan.

Sommige rapers waren al zeer ervaren en gingen recht op de hotspots af. Anderen hadden voor de eerste keer de stoute schoenen aangetrokken en moesten nog even wennen aan het idee dat ze nu echt met een grijper op pad gingen om zwerfafval op te ruimen. De associatie met het hebben van een taakstraf kwam zo af en toe naar boven, maar na het zoveelste blikje, flesje en lege sigarettenpakje voelde men zich toch bevrijd van gene en ervaarde het opruimen van het zwerfafval zelfs als heel rustgevend.

De zakken raakten voller en voller. Veel zakken waren niet bestand tegen de grote hoeveelheden zwerfafval, dus hier moet zeker een betere kwaliteit afvalzak voor in de plaats komen bij een volgende actie. Tja, die volle zak, waar gaan we die laten? Met de gemeente was afgesproken dat het een prima oplossing was om deze ‘gewoon’ bij de openbare prullenbakken achter te laten. Dit gaf bij velen een heel onlogisch gevoel. Afval opruimen en dan weer gewoon op straat achterlaten. Daarom waren er ook mensen die het thuis in de kliko of in de ondergrondse restafvalcontainer gooiden of zelfs de maandag erna naar het afvalbrengstation brachten.

Meer dan 100 mensen hadden zich aangemeld, maar hierbij waren ook koppels en gezinnen, en daarnaast waren er ook mensen die spontaan mee gingen doen. Er zijn nieuwe contacten gelegd, mensen spreken spontaan nog een keer af om samen een rondje met de grijper op pad te gaan. Rare dingen werden ook gevonden, zo werden er een laptop en een pakketje met het adres erop in de bosjes aangetroffen. Beide gevonden voorwerpen zijn teruggebracht naar de eigenaar.

Voor degenen die in de toekomst graag een nieuwsbrief willen ontvangen kunnen hun mailadres opgeven bij: cleanuphoorn@gmail.com. We hopen dat we steeds minder nodig zijn, maar tot die tijd: kom erbij, maak je hoofd vrij en de stad schoon. Dank aan alle mensen die hebben meegedaan aan deze opruimdag en heel graag tot binnenkort.

 

Groet, Margreet

Op zaterdag 20 maart is de Landelijke Opschoondag. Burgerinitiatief CleanUp Hoorn roept de inwoners van de stad op om mee te helpen Hoorn zoveel mogelijk
zwerfafvalvrij te maken. Door ook digitaal in kaart te brengen hoeveel zwerfafval waar ligt heeft het zwerfafvalrapen nog meer zin. Meedoen is hartstikke simpel en geeft je een goed gevoel. En je bent lekker actief bezig in de buitenlucht.

CleanUp Hoorn
Landelijk is er de laatste tijd veel aandacht voor zwerfafvalrapen. Waar je vroeger misschien nog voor gek werd aangezien, ben je nu een held van deze tijd. In Hoorn zijn al veel van deze helden die vrijwel dagelijks een ronde in hun buurt lopen. Velen liepen individueel, maar kwamen via initiatieven als ‘Trash dates’ en de Afvalloterij in contact met elkaar. Ze trekken op als groep onder de naam ‘CleanUp Hoorn’. Een community die zich dagelijks inzet om Hoorn zwerfafvalvrij te houden.CleanUp Hoorn wordt gesteund door Intermaris, Stichting Netwerk, Puur Hoorn en Voor een mooie stad.

Doe ook mee
De leden van CleanUp Hoorn maken je graag wegwijs in de wereld van het zwerfafvalrapen. Met een heel eenvoudig online aanmeldformulier, krijg je handige tips en kun je aangeven in
welke buurt je wilt lopen tijdens de Landelijke Opschoondag op 20 maart. Wanneer je het leuk vindt om samen met een buurtgenoot te lopen, kun je ervoor kiezen om gekoppeld te
worden. Zo is het lopen nog gezellig ook. Voor de kleintjes is er ook een leuke afval-bingokaart te vinden bij het aanmeldformulier. Het zou fantastisch zijn als iedereen die op 20 maart helpt met het schoonmaken van de stad, het resultaat met CleanUp Hoorn deelt. Dit kan in de vorm van een simpele foto of bijvoorbeeld door middel van het registreren van het zwerfafval in de app Litterati of met de app Helemaal Groen. Zo kan er na 20 maart een mooie optelsom gemaakt worden van iedereen die zich heeft ingezet. Wees wel gewaarschuwd want het rapen van zwerfafval kan
zomaar verslavend werken.

Meld je hier aan.

Met drie leden van Clean-Up Hoorn verzamelden we afgelopen vrijdag in één uur 329 stuks afval. We besloten deze dag om in de buurt van het Westfries Gasthuis op te gaan ruimen. Onderweg hebben we de gevonden mondkapjes apart gesorteerd voor een actie van Operatie Klimaat Westfriesland.

We waren alledrie blij verrast dat we tijdens onze wandeling zoveel lieve complimenten kregen. Vervolgens werden we spontaan uitgenodigd voor een kopje thee en bonbons bij het Horizoncollege, als bedankje! Hoewel we nu natuurlijk niet met zovelen kunnen wandelen, is het toch bijzonder om te zien wat een wandeling van een uur teweeg kan brengen.

Het zwerfafval registreren we zoals gebruikelijk in de zwerfafval app Litterati. We hebben inmiddels een ‘challenge’ aangemaakt; zo wordt het komende jaar al het opgeraapte zwerfafval in de omgeving van Hoorn geregistreerd! Je vindt de challenge met de code: 458848.

Ondertussen zijn we in gesprek met het Horizoncollege om in de toekomst mee te helpen met projecten omtrent recycling en afval. Een bijzonder resultaat na een wandeling van uur! Dagen zoals deze geven ons de energie om door te gaan met wat we doen.

Wil je ook een keertje mee wandelen of een wandeling voorstellen? Je kunt ons vinden in de chat van de VEMS app of zet een berichtje in onze Facebookgroep.

– Marije, Margreet & Wilma

Na de succesvolle eerste editie van de Afval loterij in Hoorn ontstond er bij de deelnemers behoefte aan een vervolg. Met de steun van Puur Hoorn organiseert het burgerinitiatief CleanUp Hoorn daarom op zaterdag 12 december 2020 de afvalloterij voor de wijk Kersenboogerd. Er zijn weer mooie prijzen te verloten onder alle deelnemers. Met de Litterati app kun je de foto van het zwerfafval registreren als lot en maak je weer kans op leuke prijzen. Hoe meer je raapt, hoe meer loten je in handen hebt.

Zo doe je mee

Op 19 december 2020 om 16 uur is de trekking en krijg je automatisch via e-mail bericht of je gewonnen hebt.

HOORN – In wijkcentrum De Zaagtand in Hoorn vindt vanmiddag de trekking plaats van de Afval Loterij, dat in het kader van de landelijke opschoondag wordt gehouden. “Ik heb door het afval rapen bijna 1.000 loten, maar dat is niet het belangrijkste”, vertelt Marije van Haarlem aan WEEFF.

Marije van Haarlem en Margreet Aartsen ruimen afval op in het Julianapark - NH Nieuws / Chantal Bos

 

Marije van Haarlem en Margreet Aartsen ruimen afval op in het Julianapark – NH Nieuws / Chantal Bos

De Afval Loterij is een initiatief van het Hoornse platform Voor een mooie stad, Stichting Netwerk, Puur Hoorn en woningcorporatie Intermaris. In de afgelopen maanden gingen inwoners van Hoorn op zoek naar zwerfafval. Van al het afval werden foto’s gemaakt. Die foto’s werden gedeeld in de app Litterati en gelden als lot voor de Afval Loterij. De prijzen die te winnen zijn, zijn voornamelijk Hoornse prijzen, zoals tegoedbonnen.

Met de actie hoopten de organisatoren 15.000 stukken zwerfafval op te rapen.Dat doel is ruimschoots gehaald, vertelt Marije. “We hebben het doel eerder twee keer moeten bijstellen, want er werd heel veel opgehaald. Voor de Afval Loterij hebben we in de afgelopen tijd meer dan 15.200 stukken zwerfafval opgehaald.”

Marije raakte vijf jaar geleden geïnspireerd door een vrouw die op blote voeten door Nederland liep om aandacht te vragen voor zwerfval. Ze begon elke dag op haar route van huis naar het station zwerfafval te rapen en maakt elke dag een ronde door het Julianapark.

Grote Waal

“De laatste paar weken waren best pittig”, vertelt Marije aan WEEFF. “Want ik had mijn tanden gezet in de Grote Waal dit keer. Daar lijkt het wel tien keer erger te zijn dan in de rest van de stad.”

Zo haalde ze binnen een half uur maar liefst 200 stukken zwerfafval op in één straat. Met een grijper en een afvalzak struinde zij door de Grote Waal. Daarbij werd ze geholpen door iemand die foto’s maakte van het afval en het in de app invoerde. “Zo konden we ook een beetje afwisselen”, laat Marije weten.

Het afval varieerde van sigarettenfilters tot blikken en lege flesjes, vaak in de buurt van parkeerplaatsen. Maar nooit kon Marije iemand betrappen of het weggooien van afval op straat. “Alsof het door geesten werd gedaan”, zegt ze. “Als ik iemand iets weg had zien gooien op straat had ik diegene graag gewezen op het belang van afval weggooien.”

Marije gaat door

Als de landelijke opschoondag er op zit en alle winnaars voor de Afval Loterij zijn uitgeroepen gaat Marije door met haar missie om het zwerfafval in Hoorn op te rapen. “Ik blijf absoluut door gaan”, aldus Marije. “Ik heb het de afgelopen vijf jaar gedaan en blijf het doorzetten.”

“We kunnen met die app nog heel veel informatie verzamelen over het afval”, gaat ze verder. Dat kan er onder meer voor zorgen dat er meer informatie beschikbaar komt over de bron van het afval. Daardoor kunnen bijvoorbeeld betere verpakkingen ontwikkeld worden of kan er wellicht statiegeld worden ingevoerd op blikken en flesjes.

Landelijke opschoondag

In heel Nederland wordt vandaag zwerfafval geraapt in het kader van de World Cleanup Day Challenge. Ook in West-Friesland wordt hier dus fanatiek aan meegedaan. Zo zijn drie wethouders uit Opmeer vanmorgen om 10.00 uur gestart met vrijwilligers uit de regio om zwerfafval te rapen.

In de app waar je het zwerfafval wereldwijd aan kunt geven staat Nederland met stip op de eerste plaats. “Iemand die ik ken, Margreet, heeft al alleen al voor de challenge meer dan 2.600 stuks zwerfafval in Hoorn opgehaald en ingevoerd. Dat is meer dan in heel Spanje werd aangegeven!”, sluit Marije af.

Lees het artikel hier op het NH Nieuws.

HOORN – De Afval Loterij is een initiatief van inwoners van Hoorn en ‘Voor een mooie stad Hoorn‘ en hebben de handen ineen geslagen met Stichting Netwerk, Puur Hoorn en woningcorporatie Intermaris. Elk geregistreerd stuk afval telt als lot in de loterij. 

Marije is een van de aanjagers en misschien wel één van de meest fanatieke afvalrapers van Hoorn. Vijf jaar geleden raakt Marije geïnspireerd door een vrouw die door heel Nederland op blote voeten liep om aandacht te vragen voor zwerfafval.

“Voor die tijd wist ik eigenlijk niet dat het zo’n groot probleem was. Elke dag moest ik een stukje lopen van mijn huis naar de trein, onderweg raapte ik kleine dingen op wat ik tegenkwam. Toen dacht ik: als ik langer ga wandelen kom ik ook meer tegen en ruim ik meer op. Zo is mijn vaste rondje begonnen in het Julianapark.”

Elk stuk afval wordt gefotografeerd en geregistreerd in de app Litterati. Marije: “Ik kwam vaker mensen tegen die ik met de app zag lopen en toen dacht ik: ‘Is het niet leuk om gezamenlijk op te trekken?'”. Maar wat ze eigenlijk voor ogen had was nieuwe mensen inspireren om ook te gaan rapen. “We hebben met een paar man gebrainstormd en daar kwam het idee van de Afval Loterij challenge uit.”

Reacties

Als Marije afval raapt dan gaat ze er ècht voor en dat roept soms weleens reacties op. “Ik duik de struiken in of probeer dingen uit de sloot te vissen. Je ziet mensen wel eens kijken: wat is zij nou aan het doen? Ik ben ook wel eens aangesproken door een meneer toen ik iets uit het water aan het vissen was: “Wat fantastisch dat jij dat doet”, zei hij.  Marije hoopt dat mensen het gaan overnemen wanneer ze het haar zien doen. “Mijn ex-schoonouders zijn inmiddels al fanatiek aan het rapen.”

Data verzamelen

Tijdens het rapen van afval wordt de administratie strikt bijgehouden, want opruimen is niet het enige doel. Marije: “Doordat je elk stuk afval dat je raapt registreert, kun je in kaart brengen waar het meeste afval te vinden is. Afval ligt nooit netjes verspreid over een stad, er zijn altijd bepaalde plekken die eruit springen.’

“Je ziet mensen wel eens kijken: wat is zij nou aan het doen?”

En dat zijn waardevolle gegevens om actie op te ondernemen. Marije: “Wanneer je dit constateert dan kunnen we dat aangeven bij bijvoorbeeld de gemeente of daar een extra afvalbak geplaatst kan worden of dat die vaker geleegd kan worden. Doordat je een foto maakt en dit indeelt in een categorie wordt ook zichtbaar welk soort afval voor de meeste problemen zorgt en zo kun je bijvoorbeeld zelfs de producent of verstrekker er op aanspreken. We hopen dat er zo concreet maatregelen genomen kunnen worden en zo dient het ook een hoger doel.” 

Afval Loterij

Het doel van de Afval Loterij is om 15.000 stuks afval op te ruimen. Donderdag stond de teller op 9.954 stuks, dus er is nog wat te doen. Marije staat in de top tien van de fanatiekste rapers in Hoorn. Ze vindt het als bewoner van een havenstad extra belangrijk om je in te zetten tegen zwerfafval. “Alles wat in Hoorn ligt kan makkelijk in het open water belanden en dat tast het milieu aan. Dat moeten we voorkomen. “

Op de landelijke Opschoondag op 19 september vindt in Wijkcentrum De Zaagtand de uitreiking plaats.

Artikel op het NH Nieuws.

Hoe zouden we meer mensen bewust kunnen maken van de zwerfafval problematiek? En zou het niet leuk zijn om een kleine beloning te ontvangen voor het afval rapen? Zo bedachten we begin dit jaar de ‘Afval Loterij’; met het registreren van zwerfafval in de mobiele app ‘Litterati’ ontvangt de deelnemer een lot, en maakt zo kans op mooie prijzen. Samen met een aantal organisaties (Puur Hoorn, Intermaris, Netwerk, gemeente Hoorn en Voor een mooie stad) is de Afval Loterij gerealiseerd.

Met deze actie zijn er in een aantal maanden tijd 15.000 stuks afval opgeraapt. Op 19 september wordt in kleine kring door de Corona beperkingen een heuze loterij gehouden in Wijkcentrum de Zaagtand, waarin deelnemers prijzen ontvangen van lokale ondernemingen. De data hiervan worden digitaal geregistreerd en terug te zien via de Afval Loterij.

Voorafgaand aan de landelijke opschoondag op zaterdag 19 september 2020 wordt in Hoorn een unieke ‘Afval Loterij’ georganiseerd. Met de Litterati app kun je de foto van het zwerfafval registreren als lot en maak je kans op leuke prijzen.

Wat willen we?

Oorspronkelijk hoopten we 15.000 stuks zwerfafval te rapen en deze met data in kaart te brengen. Naast Hoorn schoonmaken, verzamelen we zo ook waardevolle data. Nu valt er natuurlijk elke dag nog wel afval op te rapen, en is zo ons doel nog niet bereikt. We hopen dat we met meer mensen impact maken, en uiteindelijk het zwerfafval tot het verleden maken. Een goed begin is bijvoorbeeld het terugdringen van wegwerpproducten die schadelijk zijn voor het milieu, zoals knetterballen. Omdat we alles vastleggen in de app krijgen we inzicht in de plekken waar veel ligt en kunnen we zien welk zwerfafval vaak op straat beland.

Gemaakt door Voor Een Mooie Stad