03 februari 2023

Ontmoet CleanUp Hoorn: Dirk


‘Iedereen brengt iets eigens in de groep. Ik ben een doener, ik ben van de praktische oplossingen om het opruimen makkelijker en zichtbaar te maken.’

CleanUp Hoorn is een groep vrijwillige Stadsmakers: inwoners van Hoorn die onze stad mooier willen maken door Hoorn schoon te houden. We organiseren gezamenlijke acties om iedereen enthousiast te maken om zelf bij te dragen. Maar je kan ons ook tegenkomen als we individueel op stap gaan.

We stellen onszelf de komende tijd één voor één aan je voor: 

Hoi, wie ben je?

Ik ben Dirk, ik ben 69 jaar. Ik ben heel gelukkig getrouwd en ik heb twee kinderen en twee kleinkinderen. Ik ben altijd werkzaam geweest in de autobranche, eerst als monteur en later als service manager. Nu ik met pensioen ben, ga ik er graag op uit met de camper. Ik doe zelf het onderhoud, maar ook aanpassingen en vernieuwingen aan de camper. Wandelen is mijn gezamenlijke hobby met mijn vrouw. Dit jaar lopen wij o.a. voor de 13e keer de Nijmeegse vierdaagse, maar we doen ook de Alkmaarse vierdaagse en andere wandelingen.

Waarom ben je bij CleanUp Hoorn aangesloten?

Het valt me op hoeveel zwerfafval er ligt en daar erger ik me aan. Waarom gooien mensen hun troep zo achteloos weg in de natuur? Ik maak me zorgen om de gevolgen voor het milieu en daarom vind ik het belangrijk om iets tegen zwerfafval te doen. Ik las een oproepje van Margreet (van CleanUp Hoorn, red.) in een krantje. Ze zochten een wijkcoördinator die signaleert hoe het met zwerfafval gaat in de eigen buurt en die andere inwoners enthousiasmeert om mee te doen. Ik heb meteen mijn buurman Arie gepolst en zo hebben we ons samen aangemeld.

Wat vond je de leukste actie tot nu toe?

Ik vond de PeukMeuk actie afgelopen zomer erg leuk. Ik had een grote doorzichtige koker gemaakt om alle verzamelde peuken in  te storten. Ik vind het mooi om zulke praktische oplossingen te verzinnen voor CleanUp Hoorn. Ik kom elke keer met auto en aanhanger vol materialen naar onze activiteiten. We hangen de vlag aan de aanhanger, zetten de partytent op en stallen de materialen uit rond een klaptafel. Zo zijn we direct heel zichtbaar. Je ziet dat we elkaar allemaal versterken bij CleanUp Hoorn: ieder brengt iets eigens in en samen maken we er een succes van.

Wat doe je buiten de activiteiten van CleanUp Hoorn?

Ik kijk hoe ik het huis goed kan verduurzamen. Ik ben nu bezig met isolatie. Ik ben een klusser dus probeer zoveel mogelijk zelf in en om het huis te doen, maar ook bij de kinderen doe ik klusjes. En ik ben bezig met het inrichten van een unit in een bedrijvenverzamelgebouw. Ik heb dezel ‘kaal’ gekocht zodat ik het helemaal naar eigen zin kan afmaken.

Heb je nog een tip of boodschap?

Denk na voor je iets in de natuur weggooit! Het is toch niet zo moeilijk om het in een afvalbak te gooien. Zorg goed voor onze natuur.


Gemaakt door Voor Een Mooie Stad