07 september 2022

Ontmoet CleanUp Hoorn: Margreet


1 peuk zit vol met chemicaliën en vervuilt 8 liter grondwater. Dus gooi nooit meer een peuk op straat! En spreek anderen hierop aan. Stop je peuk in een leeg Smint blikje en gooi het thuis weg.

CleanUp Hoorn is een groep vrijwillige Stadsmakers: inwoners van Hoorn die onze stad mooier willen maken door Hoorn schoon te houden. We organiseren gezamenlijke acties om iedereen enthousiast te maken om zelf bij te dragen. Maar je kan ons ook tegenkomen als we individueel op stap gaan.

We stellen onszelf de komende tijd één voor één aan je voor: 

Hoi, wie ben je?

Ik ben Margreet, en ben 62 jaar.
In Den Haag liggen mijn wortels, daar heb ik ook lang op hoog niveau aan synchroonzwemmen gedaan. Ondertussen woon ik al 36 jaar in Hoorn Kersenboogerd. Vanwege meerdere chronische ziektes ben ik helaas in de Wao geraakt, dat was een teleurstelling omdat ik de leukste baan had die ik me maar kon wensen. (bij Esdégé-Reigersdaal)

Waarom ben je bij CleanUp Hoorn aangesloten?

Mijn boodschappen doe ik altijd op de fiets en ik zag steeds vaker zwerfafval liggen waar ik me ook steeds meer aan ging ergeren. Ik kon 2 dingen doen: mij blijven ergeren of er iets aan doen.
Zodoende begon ik het zwerfafval wat ik tegenkwam op te rapen, in mijn fietstas te doen en thuis in de goede kliko weg te gooien. Het gevaar is echter, als je eenmaal begint zie je ook steeds meer zwerfafval liggen. Ondertussen had ik een grijper van de gemeente gekregen en had ik de app ‘Litterati’ ontdekt.
Met deze app kan je bijhouden waar het zwerfafval ligt en ook wat het is en van welk merk.
Via Rob Bennis (Voor een Mooie Stad) kwam ik in contact met Marije van Haarlem (zie Ontmoet CleanUp Hoorn: Marije)  die ook tijdens het opruimen van zwerfafval Litterati gebruikte. Van het één kwam het ander en voor we het wisten hadden we CleanUp Hoorn opgericht waar we ondertussen een heel leuk team met betrokken stadsgenoten zijn. Samen kunnen we meer bereiken.
Daarom volg ik ook veel andere initiatieven in het land.

Wat vond je de leukste actie tot nu toe?

De leukste actie tot nu toe vind ik eigenlijk alle activiteiten waarbij mensen actief zijn om zwerfafval op te ruimen. Natuurlijk hebben we een hele leuke Afvalloterij gehouden, was de actie PeukMeuk al 2 x een succes, maar juist de onverwachte ontmoetingen geven mij veel plezier.
Als ik met mijn fiets stop om op een parkeerplaats troep op te ruimen en er komen kinderen op mij af die vragen waarom ik dat doe, dan ontstaat er vaak een leuk gesprek en gaat mij grijper van hand tot hand en komen uit alle hoeken en bosjes nog blikjes, pakjes van drinken, sigarettenpakjes en veel stukjes plastic. De peuken zijn met een grijper voor kinderhanden moeilijk te pakken, dus die laten we maar liggen. Als de parkeerplaats schoon is zwaaien ze me uit en vragen wanneer ‘de juf’ weer komt.
Maar ook een groep jongeren op scooters die hun waardering roepen en hun duim opsteken, net als de fietser die zijn fiets  wegzet en spontaan mee gaat rapen.
Ook vertellen mensen mij regelmatig dat zij ook zwerfafval opruimen bij hun in de buurt. Al met al er zijn steeds meer mensen bezig met het schoner maken van de buurt. Ik geloof echt dat een schone buurt een veiligere buurt is waar men meer naar elkaar omkijkt en er minder criminaliteit is.
Dat wil toch iedereen?

Wat doe je buiten de activiteiten van CleanUp Hoorn?

Tja, helaas is mijn energie echt beperkt, dus na actief te zijn geweest moet ik echt mijn rustmomenten pakken. Ik kan wel zeggen dat mijn betrokkenheid voor de wijk Kersenboogerd groot is, op allerlei manieren probeer ik mijn steentje bij te dragen. Hier gaat behoorlijk veel tijd in zitten, dus veel tijd voor andere dingen heb ik niet.

Ik kom steeds meer mensen tegen die zich ook inzetten voor een betere buurt of wijk, maar vaak zonder zichzelf op de voorgrond te plaatsen. Ik hoop dat al die mensen die zo positief bezig zijn gezien worden en dat hun bijdragen een positief effect hebben op anderen, dan kan Hoorn een stad worden waar het voor iedereen fijn is om te wonen.

Heb je nog een tip of boodschap?

Die heb ik voldoende! Maar omdat ik me zo verbaas over het aantal schadelijke peuken die ik op straat (en in bosjes en plantsoenen) vind, hoop ik dat iedereen zich bewust is van de schadelijkheid van een peuk.
1 peuk zit vol met chemicaliën en vervuilt 8 liter grondwater. Dus gooi nooit meer een peuk op straat! En spreek anderen hierop aan.
Soms is het een gewoonte en denkt men er amper over na. Maar zolang er nog mensen zijn die peuken uit het raam gooien, of in een put doen is er nog veel werk aan de winkel.
Oplossingen zijn er ook. De meest simpele is een metalen doosje van Smint, je stopt je peuk er zo in en gooit het thuis weg.


Gemaakt door Voor Een Mooie Stad