29 mei 2022

Ontmoet CleanUp Hoorn: Marije


“Begin klein! Even een plastic zakje oprapen van straat en weggooien draagt ook bij.”

CleanUp Hoorn is een groep vrijwillige Stadsmakers: inwoners van Hoorn die onze stad mooier willen maken door Hoorn schoon te houden. We organiseren gezamenlijke acties om iedereen enthousiast te maken om zelf bij te dragen. Maar je kan ons ook tegenkomen als we individueel op stap gaan.

We stellen onszelf de komende tijd één voor één aan je voor: 

 

Hoi, wie ben je?

Marije van Haarlem (32), een van de initiatiefnemers van CleanUp Hoorn. Naast zwerfafvalrapen probeer ik duurzaamheid op de kaart te zetten in Hoorn en omstreken, via De Duurzame Gids.

Waarom ben je bij CleanUp Hoorn aangesloten?

In 2018 begon ik met zwerfafvalrapen, en probeerde ik aansluiting te zoeken bij andere burgers in de gemeente. Via Voor een Mooie Stad kwamen meerdere zwerfafvalrapers samen, en zodoende ontstond CleanUp Hoorn!

Wat vond je de leukste actie tot nu toe?

De Landelijke Opschoondag vond ik héél bijzonder, omdat het op zo’n persoonlijk niveau impact maakte. Tijdens het opruimen die dag kwam er een jongetje van 6 jaar oud naar me toe met een hoop nieuwsgierige vragen, en metéén de vastbeslotenheid om te komen helpen. Dat soort één-op-één momenten is wel een van de redenen dat ik zo graag meehelp.

Wat doe je buiten de activiteiten van CleanUp Hoorn?

Momenteel gids ik groepen langs duurzame winkels & ondernemers op een informatieve tour met De Duurzame Gids. Ook via Zero Waste Nederland gids ik samen met vrijwilligers door het hele land langs verpakkingsvrije winkels. De komende tour is toevallig op 2 juni in Hoorn, Amsterdam en nog veel meer plaatsen. Zeker een aanrader!

Heb je nog een tip of boodschap?

Begin klein! Het is heel begrijpelijk dat je de hele stad graag schoon ziet, maar dat begint met kleine stapjes. Even een plastic zakje oprapen van straat en weggooien draagt daar ook aan bij!


Gemaakt door Voor Een Mooie Stad