23 mei 2024

Op bezoek bij het gemeenterayon


Team CleanUp Hoorn nam een kijkje bij het gemeenterayon aan Pelmolenpad. We hebben goede afspraken met ze om zwerfafval af te voeren dat we niet kwijt kunnen in afvalbakken op straat of eigen kliko’s. Goed om elkaar eens te ontmoeten, te ontdekken wat er met het afval gebeurt, en te bespreken wat ons gezamenlijk opvalt bij afval op straat. Richard Vagevuur stond klaar voor een warm ontvangst.

Het lachen vergaat

Om met dat laatste te beginnen: minder plastic flessen en blikjes sinds de invoering van statiegeld. Dat is mooi! Peuken blijven wel een hardnekkig probleem. En lege lachgascilinders: ze duiken steeds meer op en kosten veel geld om veilig af te laten voeren.

Snel gefix(i)t

Bij onze acties hebben we soms teveel, te groot of te gevaarlijk zwerfafval om zelf af te voeren. We gebruiken dan de app Fixi om een melding te maken: via de app stuur je een korte omschrijving, locatie en fotootje. Het rayon krijgt de melding direct binnen en lost het zo snel mogelijk op. Want waar eenmaal troep ligt, daar komt al snel meer bij. Toch is het natuurlijk niet de bedoeling dat het op straat gedumpt wordt: inwoners kunnen prima bij de vuilstort van HVC terecht of online een afspraak maken om grof vuil op te laten halen.

Recycling

Bij het rayon scheiden ze het afval zoveel mogelijk. Takken worden versnipperd verkocht om biobrandstof van te maken en verdwaalde kliko’s (en dat waren er nogal wat!) worden ingezet als extra afvalbakken bij evenementen. De regenpijpen leiden naar een watertank als wateropslag om het materieel schoon te spuiten.

Bij het veegvuil zien we nog flink wat zwerfafval. Dat is er moeilijk uit te filteren. Het vervuilt het zand dat hierdoor niet meer te gebruiken is. We blijven dan ook hard ons best doen om inwoners bewust te maken van de impact van zwerfafval en vooral ook van haalbare, praktische oplossingen om het tegen te gaan.

Dank aan het rayon!

Dank aan het rayon, aan Richard, voor de rondleiding. We hebben er veel van opgestoken en zijn blij met de fijne samenwerking!

Team CleanUp bezoekt rayon Pelmolenpad voor uitleg over afvalverwerking
Richard legt uit hoe grote hoeveelheden afval geperst worden tot compacte pakketten om af te voeren

Team CleanUp bezoekt rayon Pelmolenpad: veel zwerfafval tussen het veegvuil.
Tussen het veegvuil zit nog veel zwerfafvalGemaakt door Voor Een Mooie Stad