07 mei 2024

Zwerfafval sigaretten te lijf met vrolijke beschilderde peukenpotten


Het Peukenmeisje inspireerde ons met het idee van een terracotta bloempot die omgekeerd als peuken-asbak wordt gebruikt. Dus waarom niet in Hoorn uitproberen?
Zo hoeft de smeulende sigaret niet in de openbare afvalbak, en blijft eventuele rook onder de afgeschermde pot zitten. Zo’n pot ziet er van zichzelf alleen nog niet zo heel gezellig uit.

Straatbeeld opvrolijken met beschilderde potten 
Samen met inwoner Margot en stadsplatform Voor Een Mooie Stad zijn we aan de slag gegaan. Er werd ontzettend goed met ons meegedacht, en zo ontvingen we van Intratuin, Praxis en Karwei potten, schotels, verf en kwasten als donatie, waarvoor heel veel dank!
Op zondag 5 mei namen we de potten mee naar de Familieweek op de Roode Steen in Hoorn, en voor iedereen die het leuk leek, kon je deze bloempotten beschilderen tijdens de knutselmiddag. Een ontzettend gezellige zonnige dag met prachtig resultaat!

Een peukenpot adopteren voor een schone stad 
Winkeliers kunnen deze beschilderde potten vervolgens ‘adopteren’ en voor de deur plaatsen. Er zijn grote en kleine potten beschikbaar. Kleine potjes kunnen bijvoorbeeld bij terrassen op tafel worden gezet. Via de website van Voor Een Mooie Stad kunnen winkeliers een pot adopteren.

Op naar een peukvrije binnenstad
We hopen hiermee de binnenstad op te vrolijken met deze mooie potten, en te motiveren hier peuken weg te gooien. In de aanloop naar het evenement ‘PeukMeuk’ op 6 juli zullen we de komende tijd meer aandacht besteden aan oplossingen voor dit probleem. Vorig jaar haalden we nog 27.450 sigaretten van straat af in de binnenstad van Hoorn. Dus er is nog genoeg te doen! 

Een pot adopteren kan via:
www.vooreenmooiestad.nl/bloempot

Dank aan de sponsors en de pottenpimpers!!! 💚Gemaakt door Voor Een Mooie Stad