03 juli 2022

PeukMeuk actie: CleanUp Hoorn raapt 22.000 peuken


Zaterdagmiddag 2 juli stond CleanUp Hoorn op het Kerkplein voor de landelijke actie PeukMeuk. Ons doel? Zoveel mogelijk peuken van de straten rapen en aandacht vragen voor het peukenprobleem. Want met het plastic in de filter, vervuilt elke peuk die op straat belandt maar liefst acht liter grondwater.

Volle emmertjes
Om half 2 luidde het startsein op het kerkplein: iedereen die wilde, kon meehelpen met peuken rapen in de binnenstad. Zo’n twintig mensen haakten aan en gingen met grijper of tangetje op pad om peuken van de straten te rapen. Een uur later kwamen ze met volle emmertjes weer terug bij de kraam van CleanUp Hoorn.
Vorig jaar ruimden de deelnemers in Hoorn 5673 peuken op. Dit jaar waren dat er veel meer: ruim 22.000. Sommige mensen hadden van tevoren al in hun eigen wijk peuken geraapt en namen de buit mee.

Bewustwording
De actie trok de aandacht van veel bezoekers in de binnenstad en leidde bij veel mensen tot een stukje bewustwording. ‘Het is heftig om te zien hoeveel peuken er op straat liggen, nu je er zo mee bezig bent valt dat pas echt goed op’, zegt één van de deelnemers. ‘Onderweg vroegen veel mensen ons waarom we dit deden. Als je dan vertelt hoe vervuilend zo’n peuk is, blijkt dat veel mensen daar geen weet van hebben. We zorgen met deze actie echt voor een stuk bewustwording.’

Prijzenregen
Voor elke 50 gram aan geraapte peuken ontvingen de deelnemers een lot voor de PeukMeuk loterij waarmee ze kans maakten op één van de mooie prijzen die Hoornse ondernemers beschikbaar stelden.
Ook voorbijgangers maakten kans op een prijs. Zij mochten raden hoeveel peuken er om 14:30 uur in de buis zaten die bij de kraam stond. De drie deelnemers die het dichtst bij het werkelijke aantal zaten (11.636) wonnen elk een cadeaubon van respectievelijk Goos, Burgers en Las Fritas. De prijswinnaars zijn inmiddels geïnformeerd.

Met dank aan onze sponsoren!
CleanUp Hoorn wordt gesteund door Intermaris, Stichting Netwerk, Puur Hoorn, Vrijwilligerspunt Westfriesland en Voor een mooie stad.
De lokale actie PeukMeuk van CleanUp Hoorn werd mede mogelijk gemaakt door Goos, Burgers, Las Fritas, Koffie van Hoorn, het Huis Verloren, IJssalon De Mient, De Spellenhoorn, Stadsspeeltuin De Speelhoorn, De Molensteen, Wout’s Beerhouse, de Bakker van Hoorn en Haai2Go.Gemaakt door Voor Een Mooie Stad