18 juni 2024

PeukMeuk actie: CleanUp Hoorn test peukenopzuiger voor de Gemeente Hoorn


Doe mee aan PeukMeuk op zaterdag 6 juli: wethouder Bennis overhandigt een peukenopzuiger in de strijd tegen peukenafval.

Vorig jaar haalde CleanUp Hoorn met inwoners van Hoorn in anderhalf uur tijd ruim 27.000 peuken van straat tijdens de landelijke actie PeukMeuk. Gewapend met afvalgrijpers, handschoenen en pincetten peuterden ze goten, putdeksels en kieren tussen de straattegels schoon. Dit jaar wordt het rapen een stuk makkelijker: de Gemeente Hoorn heeft op advies van CleanUp Hoorn een peukenopzuiger aangeschaft. Op zaterdag 6 juli (PeukMeuk 2024) zal wethouder Dick Bennis het apparaat aan CleanUp Hoorn overhandigen om 14:00 uur op het Kerkplein, bij Café Goos. En dan komen we direct in actie.

Pilot

De peukenopzuiger is een rugzak met een soort stofzuiger. De lichte peuken verdwijnen er makkelijk in. Zo kan veel sneller en makkelijker opgeruimd worden op plekken die lastig te bereiken zijn voor de schoonmaakwagens.

Niet in de put

Sigaretten(peuken) vormen meer dan de helft van al het zwerfafval. Dat is zorgwekkend, want één peuk kan tot wel 8 liter grondwater vervuilen. Rokers gooien ze vaak goedbedoeld in putten, maar deze komen via het riool uiteindelijk terecht in de zee. Als een peuk in de natuur terechtkomt, dan duurt het 10 tot 15 jaar voordat deze afgebroken is. Het giftige filter vergaat nooit. Het is dus belangrijk om een sigaret op de juiste manier weg te gooien.

Hoe kun je een sigaret of peuk veilig wegdoen? 

  • Een sigaret of peuk hoort bij het restafval. Veel vuilnisbakken op straat hebben een speciale opening voor sigaretten, zodat eventueel smeulen geen risico vormt. En anders doof je de peuk goed voordat je deze in de bak gooit.  
  • Gebruik een peukenpocket of zakasbakje: een klein zakje met een hittebestendige binnenkant, zodat je je peuk veilig in je broekzak kunt bewaren tot je een vuilnisbak ziet. CleanUp Hoorn deelt deze pockets uit bij gelegenheden. In plaats hiervan kun je ook prima een leeg pepermuntblikje gebruiken. 
  • Verder stimuleert CleanUp Hoorn winkeliers om een PeukenPot voor hun pand neer te zetten waar voorbijgangers hun peuk makkelijk en veilig weg kunnen gooien. De PeukenPot is een initiatief in samenwerking met Margot Broersen via Voor Een Mooie Stad.

PeukMeuk: Doe mee op 6 juli

Op zaterdag 6 juli organiseert CleanUp Hoorn een grote opruimactie voor PeukMeuk in de binnenstad van Hoorn. Om 14:00 uur overhandigt wethouder Bennis officieel de peukenopzuiger op het Kerkplein en het team gaat er dan meteen mee op pad. Daarnaast gaan de vrijwilligers op de gebruikelijke manier aan de slag om zoveel mogelijk peuken van straat te halen. Wil je ook helpen? CleanUp Hoorn stelt de nodige materialen beschikbaar tussen 14:00-15:30 op het Kerkplein. Doe ter plekke mee aan de prijsvraag hoeveel peuken er deze dag verzameld worden (tot 15:15 uur) en maak kans op een mooie prijs. Je mag je schatting ook e-mailen voor de sluitingstijd.

 Gemaakt door Voor Een Mooie Stad