14 april 2023

Plastic Avengers Conferentie 2023


Wist je dat we gemiddeld 500 kilo afval per persoon per jaar produceren? Hoe gaan we dat terugbrengen? En hoe zorgen we ervoor dat het niet gaat zwerven? En als dat toch gebeurt: hoe blijft de schade beperkt? Samen met instellingen, beleidsmakers, ondernemers, zwerfafval influencers en vrijwilligers zoals wijzelf, wisselden we ervaringen, tips en ideeën uit in strandtent Bodhi Beach Zandvoort.

Zwerfafval Influencers

Het programma begon met presentaties door onder andere @zwerfinator Dirk Groot, @plasticsoupsurfer Merijn Tinga, @het.peukenmeisje Bernadette Hakken en @elisahhumanita Elisah Pals. Volg hun geweldige acties via social media.

Spronck Stimuleringsprijs voor het beste idee tegen zwerfafval

Het publiek mocht stemmen welk idee tegen zwerfafval de Sponck Stimuleringsprijs verdiende:
  • de slimme afvangrand voor kades
  • de robothond
  • of de inzamelbox om verpakkingsmaterialen te recyclen

De winnaar was de inzamelbox. Die had ook onze stemmen vanwege de eenvoud, de haalbaarheid en het betrekken van de consument. Er staan al boxen bij 50 winkels en met de prijs kunnen ze hun plan verder ontwikkelen.

De afvalrand kreeg spontaan steun een gulle gift uit het publiek. En we zijn overtuigd dat we ook nog veel gaan horen van de robothond.

Beestachtige verpakkingen

In groepjes doken we  in concrete vraagstukken rond zwerfafval om oplossingen te bedenken. Onder begeleiding van facilitator Ariane van Mancius van @nownewnext keken wij hoe je in de ontwerpfase van verpakkingsmaterialen al het risico op zwerfafval beperkt. We kwamen uit op verpakkingsmaterialen die vanzelf oplossen in de natuur. Bv. omdat dieren het materiaal kunnen eten. Technisch is het mogelijk (denk aan zetmail, maïs, zaden). Maar de kosten zijn hoog, de productietijd is lang en het is nogal een uitdaging bij bv. vloeibare producten. Deze nadelen kunnen we oplossen door volume (op grote schaal ontwikkelen), door het vermijden van dure plastic tax en door te beginnen met producten die zich er makkelijk voor lenen. Zo waren er in totaal 8 presentaties van mogelijke oplossingen. En goed nieuws: elk idee is geadopteerd door een ondernemer uit de zaal! Now New Next pakt het plan voor eetbare verpakkingen op.
Paula en Wilma presenteerden het plan namens de groep. Zo kregen we meteen de kans om het publiek kort te vertellen wat CleanUp Hoorn doet!
Het was een inspirerende, gezellige, leerzame en bij vlagen heerlijk zonnige dag!


Gemaakt door Voor Een Mooie Stad