30 augustus 2020

Wat is de Afval Loterij?


Hoe zouden we meer mensen bewust kunnen maken van de zwerfafval problematiek? En zou het niet leuk zijn om een kleine beloning te ontvangen voor het afval rapen? Zo bedachten we begin dit jaar de ‘Afval Loterij’; met het registreren van zwerfafval in de mobiele app ‘Litterati’ ontvangt de deelnemer een lot, en maakt zo kans op mooie prijzen. Samen met een aantal organisaties (Puur Hoorn, Intermaris, Netwerk, gemeente Hoorn en Voor een mooie stad) is de Afval Loterij gerealiseerd.

Met deze actie zijn er in een aantal maanden tijd 15.000 stuks afval opgeraapt. Op 19 september wordt in kleine kring door de Corona beperkingen een heuze loterij gehouden in Wijkcentrum de Zaagtand, waarin deelnemers prijzen ontvangen van lokale ondernemingen. De data hiervan worden digitaal geregistreerd en terug te zien via de Afval Loterij.

Voorafgaand aan de landelijke opschoondag op zaterdag 19 september 2020 wordt in Hoorn een unieke ‘Afval Loterij’ georganiseerd. Met de Litterati app kun je de foto van het zwerfafval registreren als lot en maak je kans op leuke prijzen.

Wat willen we?

Oorspronkelijk hoopten we 15.000 stuks zwerfafval te rapen en deze met data in kaart te brengen. Naast Hoorn schoonmaken, verzamelen we zo ook waardevolle data. Nu valt er natuurlijk elke dag nog wel afval op te rapen, en is zo ons doel nog niet bereikt. We hopen dat we met meer mensen impact maken, en uiteindelijk het zwerfafval tot het verleden maken. Een goed begin is bijvoorbeeld het terugdringen van wegwerpproducten die schadelijk zijn voor het milieu, zoals knetterballen. Omdat we alles vastleggen in de app krijgen we inzicht in de plekken waar veel ligt en kunnen we zien welk zwerfafval vaak op straat beland.Gemaakt door Voor Een Mooie Stad