23 maart 2021

Een geslaagde Landelijke Opschoondag in Hoorn


Zaterdag 20 maart 2021 was de Landelijke Opschoondag. Wij als CleanUp Hoorn sloten ons daar graag bij aan. We hebben een geslaagde dag kunnen realiseren. Door de Coronamaatregelen was het niet mogelijk om van een gezamenlijk startpunt te vertrekken, ook een gezamenlijke afsluiting zat er niet in. Maar wij laten ons niet tegenhouden, dus iedereen ging in een deel van een wijk aan de slag om het zwerfafval op te ruimen. Soms alleen, maar anderen gingen ook met een vriend, vriendin, buurvrouw etc. op pad. Anderen waren met het hele gezin, maar ook werden mensen op eigen verzoek gekoppeld aan een andere deelnemer. Iedereen kon ‘gewapend’ met grijper, handschoenen en een grijper ten strijde gaan.

Sommige rapers waren al zeer ervaren en gingen recht op de hotspots af. Anderen hadden voor de eerste keer de stoute schoenen aangetrokken en moesten nog even wennen aan het idee dat ze nu echt met een grijper op pad gingen om zwerfafval op te ruimen. De associatie met het hebben van een taakstraf kwam zo af en toe naar boven, maar na het zoveelste blikje, flesje en lege sigarettenpakje voelde men zich toch bevrijd van gene en ervaarde het opruimen van het zwerfafval zelfs als heel rustgevend.

De zakken raakten voller en voller. Veel zakken waren niet bestand tegen de grote hoeveelheden zwerfafval, dus hier moet zeker een betere kwaliteit afvalzak voor in de plaats komen bij een volgende actie. Tja, die volle zak, waar gaan we die laten? Met de gemeente was afgesproken dat het een prima oplossing was om deze ‘gewoon’ bij de openbare prullenbakken achter te laten. Dit gaf bij velen een heel onlogisch gevoel. Afval opruimen en dan weer gewoon op straat achterlaten. Daarom waren er ook mensen die het thuis in de kliko of in de ondergrondse restafvalcontainer gooiden of zelfs de maandag erna naar het afvalbrengstation brachten.

Meer dan 100 mensen hadden zich aangemeld, maar hierbij waren ook koppels en gezinnen, en daarnaast waren er ook mensen die spontaan mee gingen doen. Er zijn nieuwe contacten gelegd, mensen spreken spontaan nog een keer af om samen een rondje met de grijper op pad te gaan. Rare dingen werden ook gevonden, zo werden er een laptop en een pakketje met het adres erop in de bosjes aangetroffen. Beide gevonden voorwerpen zijn teruggebracht naar de eigenaar.

Voor degenen die in de toekomst graag een nieuwsbrief willen ontvangen kunnen hun mailadres opgeven bij: cleanuphoorn@gmail.com. We hopen dat we steeds minder nodig zijn, maar tot die tijd: kom erbij, maak je hoofd vrij en de stad schoon. Dank aan alle mensen die hebben meegedaan aan deze opruimdag en heel graag tot binnenkort.

 

Groet, MargreetGemaakt door Voor Een Mooie Stad