2024-03-23

Landelijke Opschoondag: Blikjesbingo in Hoorn


Op 23 maart 2024 organiseren we de Blikjesbingo voor de Landelijke Opschoondag.

Doe je mee?

Vorig jaar organiseerden we de BlikjesBingo vlak voordat het statiegeld op blikjes inging. We haalden 489 blikjes van straat. We zijn benieuwd hoe het een jaar later gaat: helpt statiegeld het aantal blikjes op straat terugdringen?

In heel Nederland zijn acties om zwerfafval op te ruimen en daarmee ons land weer een stuk schoner te maken. Tegelijkertijd vragen we aandacht voor oplossingen om zwerfafval tegen te gaan.

Waarom Blikjesbingo?

Op 1 april 2023 ging statiegeld op blikjes in. Dat is mooi, want sinds het statiegeld voor plastic flesjes dat vorige zomer ingevoerd werd, zien we veel minder plastic flesjes rondzwerven. We verwachten dan ook dat het aantal blikjes af zal nemen. Tegelijkertijd maken we ons zorgen om alternatieve drankkartons waar fabrikanten mee komen als reactie op het statiegeld: deze zijn lang niet altijd te recyclen vanwege een dun plastic laagje dat erin verwerkt is. Met de nulmeting van de BlikjesBingo in 2023, krijgen we in 2024 inzicht in het effect van statiegeld op zwerfafval van verpakkingen in Hoorn. Landelijk zijn er meer initiatieven om dit in kaart te brengen, zoals de #Pakzooi actie van de Plastic Avengers.

 

 

Gemaakt door Voor Een Mooie Stad