2024-03-23

Landelijke Opschoondag: Blikjesbingo in Hoorn


Van de Roode Steen naar Julianapark
zaterdag 23 maart van 14:00-15:00 uur

Op 23 maart 2024 organiseren we de Blikjesbingo voor de Landelijke Opschoondag.
We verzamelen om 14:00 uur op de Roode Steen. Kinderen zijn van harte welkom onder begeleiding van een volwassene. Haal je bingokaart voor de blikjesbingo en eventueel een grijper bij onze stand.

Loop je eigen route naar het Julianapark: daar ontvangen we je rond 15:00 uur bij Slijs op het strandje. Bij inlevering van je bingokaart ontvang je een lekkere traktatie en geniet je van live muziek van Kim & Peter. En intussen sorteert team CleanUp het afval op blikjes en andere drankverpakkingen. Als het lukt: houdt de blikjes onderweg al apart van de rest.

Doe je mee?

Vorig jaar organiseerden we de BlikjesBingo vlak voordat het statiegeld op blikjes inging. We haalden 489 blikjes van straat. We zijn benieuwd hoe het een jaar later gaat: helpt statiegeld het aantal blikjes op straat terugdringen?

In heel Nederland zijn acties om zwerfafval op te ruimen en daarmee ons land weer een stuk schoner te maken. Tegelijkertijd vragen we aandacht voor oplossingen om zwerfafval tegen te gaan.

Waarom Blikjesbingo?

Op 1 april 2023 ging statiegeld op blikjes in. Dat is mooi, want sinds het statiegeld voor plastic flesjes dat vorige zomer ingevoerd werd, zien we veel minder plastic flesjes rondzwerven. We verwachten dan ook dat het aantal blikjes af zal nemen. Tegelijkertijd maken we ons zorgen om alternatieve drankkartons waar fabrikanten mee komen als reactie op het statiegeld: deze zijn lang niet altijd te recyclen vanwege een dun plastic laagje dat erin verwerkt is. Met de nulmeting van de BlikjesBingo in 2023, krijgen we in 2024 inzicht in het effect van statiegeld op zwerfafval van verpakkingen in Hoorn.

 

 

Gemaakt door Voor Een Mooie Stad