15 november 2023

InHolland studenten testen Ecosplit tijdens CleanUp Karavaan


Zaterdag 11 november was de dag dàhàt ons lichtje, dat ons lichtje schijnen mocht… op de Ecosplit. Met deze dubbele afvalring kun je tijdens het rapen meteen al afval scheiden.

Spierballen

InHolland-studenten Olivier, Koen, Ruby, Kjeld en David hebben de studieopdracht om een duurzaamheidsoplossing te ontwerpen. Daardoor  kwamen ze op het idee van de Ecosplit. Dat is een dubbele afvalring om afval te scheiden tijdens het rapen. Vervolgens zochten ze een manier om het prototype te testen. Zo kwamen Olivier en Ruby terecht bij de CleanUp Karavaan op 11 november in de Grote Waal.

Door zelf mee te lopen konden ze ervaren hoe het is om zwerfafval te rapen. Conclusie: je hebt er wel spierballen voor nodig. Zeker met een dubbele zak!

Wat ons betreft is de Ecosplit zeker interessant. Want:

  • Het is natuurlijk zonde dat het zwerfafval dat we rapen nu op de grote hoop restafval komt. Zelfs al gooien we onderweg zoveel mogelijk glas in de glasbak, houden we batterijen en vapes apart en melden we bijzonder afval via Fixi.
  • Voor CleanUp acties is het handig als we een thema actie hebben zoals PeukMeuk of een Blikjesbingo. Op deze manier kunnen we makkelijk ook ander zwerfafval meenemen.
  • Voor de individuele zwerfafvalraper is het handig om te scheiden zodat je het afval thuis direct in de juiste kliko kunt gooien. Tegelijkertijd scheelt dat ruimte in de grijze kliko.

Met de verzamelde inzichten gaan de studenten nu terug naar de tekentafel. Ze willen bijvoorbeeld onderzoeken of het handvat op een betere plek kan om het gewicht te verdelen. Daarnaast kijken ze of ze lichter materiaal kunnen gebruiken.

Meer weten?

De studenten zijn op zoek naar instellingen en bedrijven die interesse hebben in de Ecosplit. Want ze willen de verdere haalbaarheid van hun uitvinding onderzoeken.  Dus wil je meer weten? Dan brengen we je graag met ze in contact!

 Gemaakt door Voor Een Mooie Stad