02 juli 2023

PeukMeuk 2023: 27.450 peuken van straat


Koker check, weegschaal check, pincetten en tangetjes en scharen en grijpers checkcheckcheckcheck. Het was weer tijd voor de jaarlijkse PeukMeuk actie.

 

Elke peuk van straat is de moeite waard

Ondanks het regenachtige weer verzamelden 16 inwoners van Hoorn op de Roode Steen om sigarettenpeuken te rapen. Een enkeling had al een flinke zak peuken mee uit de eigen wijk. Met groene emmers struinden we de straatstenen af, sommige van ons lagen op de knieën op straat om peuken tussen de klinkers en putrichels uit te pulken. Want een peuk kan tot 8 liter grondwater vervuilen, dus elke peuk die we van straat halen is de moeite waard!

CleanUp Hoorn verzamelde in totaal 27.450 peuken

Ook op andere plekken werd ook hard gewerkt. In Nederland deden meer dan 70 plaatsen mee en samen haalden we ruim 600.000 van straat. Ook in 12 andere landen doen ze mee aan deze actie. Met een jaarlijkse actie lossen we het probleem niet direct op, maar willen we iedereen bewust maken van hoe schadelijk de plastic peukfilter is voor het milieu. Terwijl de voordelen voor de gezondheid nog niet wetenschappelijk aangetoond zijn.

Winactie: Eetcafé De Klinker sponsort prijs

Tijdens de actie konden deelnemers en voorbijgangers raden hoeveel peuken we zouden verzamelen. De winnaar gokte op 30.000 peuken en ontvangt een bon voor een hapje en drankje met dank aan Eetcafé de Klinker op De Roode Steen in Hoorn: Gefeliciteerd M. van Houen, check snel je mail!

Doe mee: Hoorn zwerfafvalvrij voor een mooie stad

Wil je meer weten over CleanUp Hoorn of meedoen aan onze acties? We organiseren elke maand een actie om zwerfafval te rapen in een wisselende wijk in Hoorn: de CleanUp Karavaan. Daarnaast doen we drie keer per jaar mee aan een landelijk of zelfs internationaal event, met een ludieke actie zoals PeukMeuk.  Op onze website vind je de data. Volg ons ook op social media (Facebook en Instagram @cleanuphoorn) of meld je aan voor onze nieuwsbrief via onze website.

 Gemaakt door Voor Een Mooie Stad