03 maart 2023

Blikjesbingo op de Landelijke Opschoondag


Wist je dat er vanaf 1 april 2023 statiegeld zit op blikjes? Dat is goed nieuws, gezien het succes van statiegeld op kleine plastic flesjes sinds vorige zomer. Tegelijkertijd maken we ons zorgen om misleidende alternatieven, zoals de drankkartons met een plastic laagje die niet gerecycled kunnen worden. Tijd voor een nulmeting op de Landelijke Opschoondag 2023 en een vergelijkbare actie volgend jaar: blijkt statiegeld dan een goede oplossing of geeft het slechts een verschuiving in soorten zwerfafval?

Wat, wanneer en waar?

Tijdens de Landelijke Opschoondag op zaterdag 18 maart brengen we met de gezellige Blikjesbingo in kaart welke soorten zwerfafval deze dag verzameld worden. We starten om 13:30 uur op de Roode Steen in Hoorn. Kom je Blikjesbingokaart ophalen en loop samen of op eigen gelegenheid richting het Julianapark. Onderweg verzamel je het zwerfafval dat je onderweg tegenkomt en streep je de soorten af op je bingokaart. Lever je buit tussen 14:30-15:00 uur bij ons in, we staan dan bij Slijs op het strandje in het Julianapark. Als beloning krijg je ijs van Slijs (of koffie/thee). Wij sorteren het ingeleverde zwerfafval ter plekke op blikjes, alternatieve verpakkingen en overig afval. Geniet van je ijs en van live muziek van Kim & Peter terwijl je wacht op de resultaten.

 

 

 

Wat heb je nodig?

Vooraf aanmelden is niet nodig.

We hebben een beperkt aantal materialen te leen op de Roode Steen. Neem bij voorkeur zelf een grijper en/of vuilniszakring mee. Beide zijn gratis verkrijgbaar bij het gemeentehuis tijdens openingsuren en je mag ze houden voor eigen gebruik. Wij zorgen voor vuilniszakken en de afvoer van het zwerfafval na afloop van deze actie. 

We zien je graag op 18 maart!

Terugblik op onze PlasticvoorPizza actie voor de Landelijke Opschoondag 2022:

Bekijk de video hieronder en lees over het resultaat in ons nieuwsbericht van vorig jaar. 

 

 Gemaakt door Voor Een Mooie Stad